Рада судиться за 200 тисяч, які переплатила помічникам депутатів

Середа, 3 березня 2010, 11:26

Апарат Верховної Ради позивається до двох колишніх співробітниць фінансового департаменту, домагаючись від них компенсації майже в 220 тис. гривень.

За інформацією газети "Дело", ці гроші були виплачені помічникам-консультантам депутатів як зарплата понад встановлений ліміт.

Відповідно до матеріалів у позові, парламентські юристи покладають провину за надлишкові витрати на колишню завідувачку сектором розрахунків з помічниками-консультантами, а також на її підлеглу, яка обіймала посаду головного фахівця цього ж сектора.

Обидві працювали в парламенті близько п'яти років і були звільнені напередодні дострокових виборів до Верховної Ради в 2007 році. Саме тоді, у 2007, помічники нардепів одержали понад запланованого.

Про це стало відомо після внутрішнього розслідування, що було проведено апаратом парламенту в 2007-2008 роках.

За даними видання, надлишкові кошти були виплачені консультантам за останні місяці перед достроковими виборами 2007 року.

Печерський райсуд Києва на початку лютого відмовив парламентським чиновникам у задоволенні позову.

Судді встановили, що до листопада 2007 року в парламенті всі виплати зарплати й інших виплат помічникам-консультантам депутатів оформлювалися індивідуальним розпорядженням керівника апарату ВР Валентина Зайчука на підставі заяви депутата, в якій вказувалася конкретна сума для виплати.

А колишні співробітниці лише керувалися цими документами. Крім того, суд встановив, що обидві співробітниці апарату Верховної Ради були звільнені за згодою сторін і кримінальна справа на момент їхнього звільнення також не порушувалася.

Таким чином, парламенту не вдалося повернути бюджетні кошти за рахунок колишніх співробітниць. Верховна Рада вирішила не здаватися і днями звернулася в Апеляційний суд Києва.

Відповідно до урядової постанови від 12 травня 2007 року, розмір окладу помічника-консультанта народного депутата складає 1311 грн.

Розмір усієї зарплати помічника з урахуванням надбавок і премій встановлює сам народний депутат. Кожному депутату в 2007 році щомісяця виділялося близько 10 тис. грн. на штат помічників-консультантів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування