Литвин пояснив, чому не вплутався у "війну" Тимошенко і "хто кого зрадив"

Четвер, 4 березня 2010, 11:32


Коаліція БЮТ, "НУ-НС" і Блоку Литвина була недієздатною, й правової колізії в припиненні її існування немає.

Про це заявив спікер Володимир Литвин в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", опублікованому в четвер.

"Коаліція потрібна не для розподілу посад, а для ухвалення рішень (у парламенті). Коаліція виявилася недієздатною. Тож не варто говорити про правові колізії, достатньо прочитати регламент", - сказав він.

За словами Литвина, якби він 17 лютого не зажадав від коаліції протягом 10 днів подати документи на підтвердження її наявності, то "вже наступного дня" за його відсутності в сесійній залі було б оголошено, що коаліції не існує.

На зауваження, що в регламенті немає вимоги збирати підписи на підтвердження існування коаліції, він відповів, що "країна не може більше чекати" і в нинішній економічній ситуації "не можна було далі продовжувати розсусолювання й розсюсюкування".

Коментуючи проведення паралелей між ним і Олександром Морозом, який у 2006 році вивів Соцпартію з демкоаліції у коаліцію з Партією регіонів, нинішній спікер заявив:

"Мене не лякають ніякі аналогії і жодні ярлики. Для того щоб когось зраджувати, треба спочатку комусь присягнути. Я нікому не присягав, і це головне".

"До того ж давайте будемо об'єктивними. Скажіть, хіба не є зрадництвом народних інтересів, коли 20 млн державних грошей витрачаються на листи пенсіонерам з розповіддю про те, як про них турбується уряд?", - продовжив він.

"Коли сотні мільйонів викидаються на те, щоб забезпечити висвітлення діяльності виконавчої влади? Або коли в нас газ дорожчий, ніж у Німеччині? І коли частину різниці у вартості (газу) кладуть у кишеню – а в мене є така інформація", - заявив Литвин.

При цьому він зазначив, що "улітку, коли БЮТ і Партія регіонів майже створили коаліцію, жодної істерики не було – або коли БЮТ приймав з Партією регіонів закон про вибори, що викликав масу дорікань, ніхто з коаліцією не радився".

"То скажіть, будь ласка, хто кого зрадив?", - запитав Литвин.

Він також зазначив, що рішення про входження Блоку Литвина в коаліцію з Партією регіонів було прийнято тільки після виборів, бо до цього йшла робота.

"Але коли після виборів прем'єр-міністр заявила, що вона оголошує війну президенту своєї країни, ми що, теж мали записатися на війну? І це не буде зрадництвом, це буде свідченням того, що ми герої?", - обурився Литвин.

"У нашій коаліційній угоді (між БЮТ, НУ-НС і Блоком Литвина) немає пункту про війну між президентом і прем'єр-міністром! І там не сказано, що фракція має стати піхотою, яка підносить снаряди, щоб забезпечити опозиційну діяльність прем'єр-міністра!", - заявив він.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...