У Януковича є варіанти на випадок невдачі в переговорах з Москвою?

П'ятниця, 5 березня 2010, 08:39


Одне з головних завдань президента Віктора Януковича в Москві – домогтися зниження ціни газу, натомість він готовий допустити "Газпром" до управління ГТС України.

Він має намір переконати Москву відмовитися від ідеї будівництва проекту South Stream вартістю 8-24 млрд євро чи скорегувати плани з урахуванням інтересів Києва, пише "Комерсант-Україна".

Янукович уже неодноразово заявляв, що будівництво Росією газопроводів Nord Stream і South Stream в обхід України руйнує перспективи розвитку ГТС.

Якщо Москва проігнорує інтереси української сторони, оточення Януковича, за інформацією видання, відновить експорт газу, що добувається в Україні, у Польщу, Румунію й Угорщину. До 2006 року "Нафтогаз України" експортував по 5 млрд кубометрів щорічно.

Крім того, за словами співрозмовника газети в адміністрації президента Януковича, на випадок недомовленостей із Кремлем Київ передбачив і інші варіанти забезпечення своєї енергобезпеки.

"Ми спроможні побудувати термінали з регазифікації ємністю 20-30 млрд кубометрів зрідженого газу. Це обійдеться в $500-600 млн, і інвестори для цих проектів у нас уже є", - сказав він.

За розрахунками джерела, цей газ обійдеться кінцевим споживачам України в $200-210 за тисячу кубометрів, тобто на третину дешевше російського.

Голова East European Gas Analysis (США) Михайло Корчемкін каже, що технічно це можливо, якщо імпортувати газ з Катару й Алжиру. Ціна цього газу на спотових ринках у Нідерландах і Бельгії 4 березня складала $175-178 за тисячу кубометрів.

Транспортування з Алжиру до кордону з Україною складуть менше $35, з Катару – $55 за тисячу кубометрів, підрахував експерт.

У I кварталі 2010 року вартість російського газу для України складає на кордні $305 за тисячу кубометрів. На думку директора київського Центра енергетичних досліджень Костянтина Бородіна, економічно обґрунтована ціна цього газу для України – $205-210.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
15:06
Країни G7 обіцяють посилити протиповітряну оборону України
14:55
До України повернути 17-річну дівчину, яку вивезли з ТОТ до Росії
14:51
Вчені знайшли докази публічного осквернення решток королівської родини Мая у Гватемалі
14:49
Україна отримає понад пів мільярда євро для проєктів в енергетиці та відновленні житла
14:29
Як Росія відповідає на запити Червоного Хреста про підтвердження полону? Пояснює речник МКЧХ
Усі новини...