Регіони вирішили поділити владу за "бальною системою"?

П'ятниця, 5 березня 2010, 10:59


Депутати від Партії регіонів у четвер увечері обговорювали з президентом розподіл міністерських портфелів і губернаторських посад у майбутній коаліції.

Для полегшення процесу створення коаліції керівництво Партії регіонів розробило спеціальну бальну систему, пише "Дело".

Кожна політична сила набирає стільки балів, скільки в неї народних депутатів.

Таким чином, усі члени майбутньої коаліції – а їх буде не менше 230 – мають розподілити 230 балів між собою. Зокрема, 172 бали відійдуть Партії регіонів, 27 – комуністам, 20 – Блоку Литвина.

Інші бали розподіляться між рештою учасників коаліції, які не змогли увійти в неї усією фракцією, пише видання.

Утім, ніхто з керівників ПР не підтвердив, але й не спростував інформацію газети.

У Компартії до ідеї розставити людей на посадах за балами ставляться неоднозначно.

"Мені нічого не відомо про такий принцип розподілу посад, хоча, звісно, раніше така система діяла. Приміром, голова того чи іншого комітету парламенту прирівнювався до посади віце-спікера", - сказав депутат від КПУ Ігор Калетник.

Водночас він вважає, що комуністи можуть претендувати на більше, ніж 27 балів, оскільки його фракція в парламенті – найбільш передбачувана і єдина у своїх рішеннях.

За словами джерел видання у Компартії, 9 балів у них піде на те, щоб посадити в крісло першого віце-спікера Адама Мартинюка, на посаду міністра охорони здоров'я – Юрія Гайдаєва, а в комітеті лісового господарства залишається Микола Тимошенко.

У свою чергу у Блоку Литвина, за умови, що посада спікера збереже Володимир Литвин, залишається лише 10 балів.

"Литвинівці" зазначають, що "на решту" хотіли б отримати для своїх людей декілька посад голів районних адміністрацій.

"Я не думаю, що ця система у Партії регіонів упроваджена всерйоз, мені здається, вона буде діяти умовно", - зазначив член Блоку Литвина Сергій Гриневецький.

За інформацією газети, кожна посада буде оцінюватися у балах по-своєму: віце-прем'єр, міністр і спікер парламенту – по 10 балів, губернатор – 6-8 (у залежності від області), голова райради – 4-7 (у залежності від райради).

При цьому, як пише газета, кожна з партій, увійшовши в коаліцію, матиме таку кількість балів: Партія регіонів – 172, Компартія – 27, Блок Литвина – 20, партія "Єдиний центр" (фракція "НУ-НС") – 5, Українська народна партія – 6, частина БЮТ, яка проголосувала за відставку уряду Юлії Тимошенко, – 7 балів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування