Семиноженко бачить у здачі урану суцільний позитив

Неділя, 18 квітня 2010, 13:16
Відмова від високозбагаченого урану відкриває перед Україною широкі перспективи співробітництва зі США в ядерній сфері.

Про це заявив віце-прем'єр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко, відповідаючи на питання про вплив на розвиток вітчизняної науки відмови від використання високозбагаченого урану.

Він позитивно оцінив таке рішення, аргументувавши його можливістю впровадження в Україні новітніх технологій в ядерній сфері, зокрема в галузі атомної енергетики.

"Тільки позитивно, тому що тільки будуть посилюватися зараз спільні роботи зі Сполученими Штатами саме в сфері ядерних технологій", - сказав віце-прем'єр.

"Зараз весь світ переходить на незбагачений уран для нового покоління ядерних реакторів, на базі яких будуть безпечні атомні станції. Україні також треба встигнути бути на світовому рівні в усіх розробках", - підкреслив Семиноженко.

Він також наголосив, що роботи в Харківському фізико-технічному інституті не припинятимуться, й щодо цього вже досягнута принципова домовленість із послом США в Україні.

"Роботи з Харківським фізико-технічним інститутом, які проводяться по так званих критичних зборках, вони не тільки не зупиняються, вони ще будуть мати більший поштовх і більш динамічне продовження", - сказав віце-прем'єр.

"Про це я розмовляв із послом Сполучених Штатів Америки, і це було підтверджено, інформація з цього приводу вже є", - запевнив Семиноженко.

Як відомо, 12 квітня під час переговорів з президентом США Бараком Обамою президент України Віктор Янукович заявив про намір Києва повністю ліквідувати свої запаси високозбагаченого урану до 2012 року.

УНІАН