Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У "Газпромі" хочуть володіти, а не "управляти" українською ГТС?

П'ятниця, 2 квітня 2010, 08:28


Переговори про створення газотранспортного консорціуму за участю Росії й України зайшли в глухий кут.

Саме тому прем'єр Микола Азаров у четвер запропонував першому заступнику прем'єра РФ Ігорю Шувалову обговорити спільну модернізацію української газотранспортної системи, пише "Комерсант-Україна".

У НАК "Нафтогаз України" вважають, що спільна модернізація є більш реальним проектом, ніж створення консорціуму з управління ГТС.

"Ми не відмовляємося від ідеї створення консорціуму, і модернізація може стати першим кроком у цьому питанні. Але поки проект по інвестиціях і модернізації газотранспортної системи більш реальний, ніж консорціум", - каже джерело газети в компанії.

Високопоставлене джерело в "Газпромі" пояснило, що російська компанія зацікавлена винятково в контрольному пакеті акцій ВАТ "Укртрансгаз", яке експлуатує українські ГТС.

"Нам потрібна власність, а не управління і контроль. Україна ж пропонує лише участь на паритетних засадах. Ми готові купити пакет акцій за гроші або в обмін на знижку в ціні на газ", - уточнив співрозмовник видання.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима називає запропоновані "Газпромом" умови вкрай невигідними для України.

"Продаж газотранспортної системи на умовах Росії означає, що ми будемо втрачати до $1,5 млрд щорічно. У цьому випадку справді краще відмовитися від консорціуму і просто запросити Росію фінансувати модернізацію разом із країнами Євросоюзу", - каже він.

ТОВ "Міжнародний газотранспортний консорціум" було створено "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" на паритетних засадах у 2003 році. Планувалося, що в проекті візьмуть участь німецька E.On і французька Gd.

У 2004 році "Газпром" уніс свою частку в статутний капітал ($17 млн), але сторони не змогли домовитися, чи буде консорціум просто будувати новий газопровід Богородчани-Ужгород, на чому наполягала Україна, чи управлятиме всією ГТС потужністю 142 млрд кубометрів газу на рік.

До ідеї газотранспортного консорціуму з Росією повернувся тепер президент Віктор Янукович, але російська сторона на переговорах у березні заявила, що консорціум не є тією платою, за яку вона готова знизити ціну газу для України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування