Янукович може повернути собі повноваження Кучми - експерт

Понеділок, 5 квітня 2010, 22:37
Конституційна реформа 2004 року може бути скасована.

Про це заявив політолог Володимир Фесенко в ефірі 5 каналу.

"Я не виключаю сценарію не стільки внесення змін до Конституції,...скільки можливість скасування конституційної реформи 2004 року. Про цей сценарій знову подейкують", - зазначив він.

За словами експерта, "де-факто створюється президентсько-парламентська система влади, а де-юре вона залишається парламентсько-президентською".

"Якийсь час це може влаштовувати президента, тому що є лояльний уряд, є підконтрольна парламентська більшість, і навіщо ці юридичні дрібниці. Але хто знає, що буде в майбутньому", - зазначив Фесенко.

Крім того, він зазначив, що якщо Конституційний Суд "непрямо легалізує" індивідуальне членство депутатів у коаліції, "то це призведе до посилення міграції з опозиційних фракцій до коаліції". "Протистояти цьому буде дуже важко", - додав політолог.

Відповідаючи на питання, чи пропрацює чинний парламент всю свою каденцію, Фесенко сказав: "Я б не наважувався прогнозувати долю нинішнього парламенту. Він хворий, але не збирається вмирати".

"Якщо не буде різких змін парламентської кон'юнктури, внутрішньополітичної кон'юнктури в країні і соціально-економічної ситуації, то цей парламент може пропрацювати до 2012 року", - зазначив він.

Також, коментуючи кадрові претензії Компартії, які озвучив депутат від КПУ Леонід Грач, експерт зазначив: "Вони колись дограються. В тому сенсі, що це може дратувати їх старших партнерів по коаліції".

"В даному випадку є елементи особистої гри і особистих інтересів Леоніда Грача", - підкреслив Фесенко.

"Одне з завдань розширення парламентської коаліції за рахунок індивідуального членства як раз спрямоване на те, щоб вгамувати апетити своїх дуже вимогливих партнерів і трошки їх поставити на місце", - заявив він.

"Коли буде резерв у 30, а то й у 50 депутатів, крім нинішніх партнерів по коаліції, тоді важко буде і КПУ і Блоку Литвина щось вимагати", - пояснив експерт.

Як відомо, напередодні Грач заявив, що в кожному регіоні кілька райдержадміністрацій мають очолювати комуністи.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування