Януковичу радять демонструвати самостійність не лише США, а й Росії

Вівторок, 6 квітня 2010, 08:23


Ліквідація президентом Віктором Януковичем міжвідомчої комісії з підготовки до вступу в НАТО суперечить національним інтересам України.

Так вважає кандидат політичних наук Олександр Палій, передає "Німецька хвиля".  

За словами експерта, ліквідаційні укази Януковича суперечать думці переважної більшості експертів про інтеграцію в НАТО як єдиного способу забезпечення безпеки на тривалу перспективу.

Палій не виключив, що Янукович не випадково зліквідував українські органи підготовки до вступу в НАТО перед своїм візитом до Вашингтону в середині квітня.

Однак на його думку, позаблоковість України слід демонструватися не лише в напрямку США, але й щодо Росії.

"Те, що Янукович демонструє власну незалежність щодо Сполучених Штатів - це добре. Але було би ще краще, аби він демонстрував таку ж суверенність, а не сервільність, щодо Москви та російських інтересів", - каже Палій.

Він переконаний, що з плином часу розуміння безальтернативності вступу України до НАТО стане зрозумілим для влади та суспільства.

Як відомо, Янукович ліквідував два органи, які були створені 2006 року для розвитку співпраці з НАТО. Президент вважає, що "питання вступу країни в НАТО не стоїть на порядку денному", однак не заперечував проти співпраці з Альянсом. 

Напередодні підписання Януковичем "ліквідаційних" указів екс-заступник держсекретаря США Строуб Телботт під час свого візиту до Києва назвав помилковою позаблокову стратегію нової влади України та назвав НАТО не військовим блоком, а "механізмом співпраці багатьох країн".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування