Голос Ющенка - Януковичу: За "Побєду" не жертвують національними інтересами

Вівторок, 6 квітня 2010, 15:02


Нова влада приймає антиукраїнські рішення на догоду Кремлю, віддаляючи Україну від Європи, але й не стаючи повноправним партнером Росії.

Про це йдеться в заяві речника екс-президента Віктора Ющенка Ірини Ванникової, яку поширила прес-служба партії "Наша Україна".

За її словами, "останні дії представників нової влади на усіх її рівнях, на жаль, лише підтвердили: за місяць роботи вона спромоглась лише на декілька антиукраїнських за своєю суттю рішень".

"Одіозний міністр освіти та науки Дмитро Табачник видав наказ, яким скасував державний екзамен з української мови для бакалаврів у вищих навчальних закладах, а нове керівництво "Першого національного" телеканалу ухвалило рішення щодо початку русифікації каналу. Перший крок (каналу) - це припинення практики перекладу на українську мову російськомовних синхронів у новинах", - зазначає Ванникова.

Вона наголошує, що намір припинити перекладати українською російськомовні синхрони у новинах "суперечить світовій практиці функціонування державних каналів в країнах, де конституційно закріплена єдина державна мова".

Ванникова нагадує, що за 10 ст. Конституції України "держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України" - і ця позиція підтверджена рішенням Конституційного Суду, за яким застосування української мови обов'язкове для державної сфери по всій Україні.

"Здається, це якраз той випадок, коли очільники Першого національного каналу поплутали державне з приватним. Такий прецедент небезпечний започаткуванням тенденції ігнорування Конституції і законів України, продовження постколоніального статусу України", - заявляє речниця екс-президента.

На її думку, подібні дії - це перевірка "реакції суспільства на наступні кроки щодо згортання підтримки української мови у засобах масової інформації - якраз тоді, коли вони вже сприймаються суспільством як належне".

"Очевидно, що нове керівництво України, задобрюючи у такий спосіб Кремль, розраховувало отримати від цього якісь дивіденди. Але, на відміну від українського, російське керівництво інтересами своєї держави не торгує", - зазначає Ванникова.

Тому прем'єр Микола Азаров, за її словами, "їдучи у Москву "за шерстю, повернувся стриженим", він не лише не зміг домовитись щодо газу, а й почув про те, що щодо труби російську сторону цікавить власність, а не консорціум, та і взагалі, варто подумати про приєднання до Митного союзу чи вступ до Союзної держави".

"Трохи більше пощастило президенту Віктору Януковичу - президент Росії Дмитро Медвєдєв зволів покатати його на своїй "Победі" та пообіцяв, що російські солдати маршируватимуть по Хрещатику на день Перемоги", - заявляє Ванникова.

"Сумно, але з такими "Победами" Україна все далі відкочується від Європи, не стаючи у той же час повноправним партнером Росії. Росія ніколи не поважала права васалів, - тих, хто за "Победу" готовий жертвувати національними інтересами", - наголошує вона.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...