Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров каже, що газ за 330 доларів неприйнятний, і чекає на відповіді Росії

Вівторок, 6 квітня 2010, 16:15


Ціна російського газу у 330 доларів за тисячу кубометрів для України є неприпустимою в контексті бюджету на 2010 рік.

Про це сказав прем'єр Микола Азаров, обговорюючи питання бюджету-2010 із президентом Віктором Януковичем на щотижневій зустрічі в вівторок.

Азаров зазначив, що головна проблема в роботі над проектом бюджету-2010 - розрахунок макроекономічних показників, а від ціни на газ залежить рентабельність роботи насамперед хімічної промисловості і гірничо-металургійного комплексу, а також нормальне функціонування підприємств житлово-комунальної сфери.

"Вочевидь, що за ціною на газ у 330 доларів за тисячу кубів хімпром зупиниться, а гірничо-металургійна галузь працюватиме  з мінусовою рентабельністю. Тож, відповідно, не буде і бюджетних надходжень", - сказав Азаров, повідомляє прес-служба президента.

Прем'єр також зазначив, що за ціни на "блакитне паливо" у 330 доларів США за тисячу кубометрів НАК "Нафтогаз", обтяжений попередніми боргами, матиме касовий розрив майже у 60 млрд грн.

"Це неприпустимо для бюджету, адже його загальний дефіцит обчислюється, в тому числі, з урахуванням дефіциту НАК",  - сказав Азаров.

"Ми працювали над цими проблемами і зараз хочемо отримати відповіді від наших російських партнерів на ті сигнали, які президент і уряд України надсилали російській стороні стосовно цінової ситуації на цей рік", - додав він.

Азаров дуже сподівається на позитивну реакцію російських колег. За його словами, це дасть можливість зверстати бюджет поточного року з урахуванням нормалізації роботи вітчизняної промисловості і, відповідно, підвищення соціальних стандартів.

Зі свого боку, Янукович зазначив, що під час свого візиту до Москви коротко говорив із керівництвом Росії і про газові питання.

"З нашого боку - є ініціатива, з їхнього - бажання розглянути наші пропозиції. Тому давайте не затягувати час і разом з керівниками паливно-енергетичного комплексу розробимо відповідні пропозиції", - сказав він Азарову.

"В історії нашої роботи не було такого, щоб ми не знаходили рішення. І в даному випадку ми не можемо сидіти, треба діяти", - заявив президент.

Він зауважив, що газова проблематика буде звучати й на переговорах із президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим у середу, 7 квітня. 

Раніше джерело в уряді повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що ціна імпортного газу для України на ІІ квартал 2010 року складе близько 330 доларів за тисячу кубометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...