У Німеччині Януковичу порадили поважати свободу слова

Вівторок, 18 травня 2010, 08:18

Україні зараз важливо не розгубити досягнень "помаранчевої революції" у сфері свободи слова, адже на ЗМІ пробують чинити вплив.

Так вважає уповноважений уряду Німеччини з прав людини Маркус Ленінґ, передає "Німецька хвиля".

Ленінґ зазначив, що Україна зробила останнім часом серйозні кроки для поліпшення ситуації з правами людини, але ситуація може змінитися.

Тому він застерігає: важливо не розгубити досягнень "помаранчевої революції" в області свободи слова.

Представник німецького уряду закликає новий уряд і нового президента України продовжити  курс на  дотримання європейських принципів демократії.

"Можу лише дуже серйозно рекомендувати президентові Януковичу гарантувати і поважати свободу преси в країні в повному обсязі", - зазначив Ленінґ.

Але, за його словами, останнім часом можна бачити, що з приходом нового уряду  робиться спроба знов вчиняти вплив на журналістів і редакції.

Це викликає стурбованість у Німеччині, де ще не забута гучна справа журналіста Георгія Ґонґадзе, каже Ленінґ.

"Права людини може гарантувати лише незалежне правосуддя, яке буде в змозі провести повне і відкрите розслідування таких і подібних до такого випадків", -  підкреслює він.

Будь-яка держава зобов'язана захищати журналіста або просто будь-якого громадянина, який висловлює свою думку, наголошує представник уряду Німеччини.

При цьому боротьба за свободу слова і права людини - це в першу чергу справа самих українців, а не радників із Німеччини або інших країн Європи, вважає німецький політик.