У СБУ підтвердили, що "роз'яснили" ректору, у що не втягати студентів

Середа, 26 травня 2010, 08:31

Працівник Служби безпеки України зустрічався з ректором католицького університету у Львові Борисом Гудзяком для попередження порушення закону.

Про це сказала речниця СБУ Марина Остапенко в інтерв'ю "Німецькій хвилі", коментуючи заяви Гудзяка про спроби працівників СБУ "схилити його до співпраці".

Вона підтвердила факт зустрічі працівника СБУ з  ректором католицького університету.

Реклама:

Зустріч відбувалася у рамках чинного законодавства з метою попередження порушення закону, заявила Остапенко.

"Ректору було роз'яснено норми законодавства. Зокрема, що втягнення студентів в протиправну діяльність, у можливі масові заворушення - є неправомірними. Все було згідно нормам закону", - наголосила речниця СБУ.

Раніше ректор Українського католицького університету у Львові о. Борис Гудзяк заявив про спроби працівників СБУ "схилити його до співпраці". Він назвав це методами роботи тоталітарного минулого.

ВІДЕО ДНЯ

У своєму зверненні Гудзяк розповів про зустріч з працівником СБУ, який повідомив, що адміністрація університету повинна інформувати студентів про відповідальність за протиправну діяльність під час акцій протесту.

Ректор наголосив, що йому запропонували підписати відповідного листа про те, що адміністрацію попередили про відповідальність. Такий "лист" він розцінює як згоду на співпрацю, або простіше - "вербування".

Гудзяк не виключив використання "листа" у майбутньому як інструмент впливу на університет з метою приборкування будь-яких студентських протестів, або ж для підриву репутації навчального закладу.

Ректор заявив, що у вищу освіту повертається страх і пристосування, а на УКУ можливий тиск в наступні місяці. На його думку, такі дії спецслужб мають на меті обмежити громадянську свободу, демократію та людську гідність.

Гудзяк також запевнив, що його телефон прослуховують і він може це довести.

Водночас, текст ректорського меморандуму отримали понад півсотні ректорів католицьких вузів Європи, які відвідали Львів у рамках Генеральної асамблеї Федерації католицьких університетів Європи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування