Томенко бачить, що новини на ТБ коригуються

Середа, 5 травня 2010, 10:06
 

Головною  проблемою нинішніх ЗМІ є позиція власників медіапростору, а не політики.

Так віце-спікер Микола Томенко прокоментував результати всеукраїнського антирейтингу "Вороги преси - 2009" в ефірі 5 каналу.

"Головною  проблемою нинішніх ЗМІ є позиція власників медіапростору, а не політики", - сказав Томенко.

"На жаль, даний аналіз занадто поверхневий, оскільки політики впливають на засоби масової інформації, але визначають їхню щоденну діяльність власники, а реалізують - менеджери", - зазначив Томенко.

Ще більшою загрозою для свободи слова Томенко назвав монополізацію телерадіопростору, як приклад привівши ситуацію з так званим пулом каналу "Інтер", де дев'ять каналів знаходяться під впливом родини Голови СБУ Хорошковського.

"Також очевидно, що в Україні відновлена система коригування змісту новин. Це легко перевірити, особливо переглядаючи підсумкові теленовини, де порядковість та зміст повідомлень чітко визначені. Це справжня небезпека свободи слова", - наголосив віце-спікер.

Коментуючи заяву прес-служби Партії регіонів про те, що "журналісти мають нести відповідальність за публікацію "безвідповідальних заяв політиків", Томенко назвав її "як мінімум дивною".

"А найголовніше, що вона немає нічого спільного з чинним законодавством, згідно з яким політики та посадовці повинні нести відповідальність за свої заяви, а ЗМІ повинні опікуватися об'єктивністю і збалансованістю представлення різних точок зору у ЗМІ", - підкреслив він.

Водночас, на думку Томенка, таке повідомлення прес-служби "не може не непокоїти і, очевидно, його треба розглядати як "жовту картку" для тих медіа, які залишають можливість представникам опозиції висловлювати свою позицію".

Підсумовуючи, заступник Голови ВР сказав, що "такі заяви суперечать і духу, і букві законів, що регулюють діяльність ЗМІ в Україні".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News