Медведєв: Сталін вчинив масу злочинів проти свого народу

П'ятниця, 7 травня 2010, 09:34

Президент Росії Дмитро Медведєв вважає "моральним злочином" героїзацію "нацистських злочинців" в деяких пострадянських країнах.

Про це він сказав в інтерв'ю "Известиям".

"Ви згадали кілька країн, в яких відбувається героїзація нацистських злочинців (у питанні, зокрема, згадувалися Прибалтика, Україна і Грузія). Це дуже сумно", - сказав Медведєв.

"Так, звичайно, ніхто не ідеалізує роль Радянського Союзу в післявоєнний період. Але в жодному разі не можна називати катів жертвами. Ті, хто ставить на один щабель роль Червоної Армії і роль фашистських загарбників, здійснюють моральний злочин", - додав він.

На питання, чи варто, на його думку, продовжувати судові процеси над нацистами і "чи не настала пора їх пробачити", президент Росії відповів:

"Ви маєте на увазі ті злочини, за які судять відомого Дем'янюка? Але справа не в конкретних прізвищах. Такі злочини не підлягають терміну давності, про кого б ми не говорили. Це питання нашої моральної відповідальності перед майбутніми поколіннями, і, якщо ми зараз закриємо очі на ці злочини, в майбутньому такі злочини можуть повторитися - так чи інакше, в тій чи іншій формі, в різних державах".

"Тому, може, все це звучить жорстко, але ці злочини дійсно не знають терміну давності, і ті, хто їх скоїв, повинні понести відповідальність, скільки б їм років не було", - зазначив він.

Водночас Медведєв вважає, що в СРСР панував тоталітаризм.

"Радянський Союз був дуже складною державою. Якщо говорити прямо, той режим, який склався в СРСР, інакше як тоталітарним назвати не можна. На жаль, це був режим, при якому придушувалися елементарні права і свободи. І не тільки стосовно до своїх людей (частина з яких після війни, будучи переможцями, переїхала до таборів). Так було і в інших країнах соцтабору теж. І, звичайно, з історії це не викреслити", - сказав він.

"Але в тому-то й полягає мистецтво історика, з одного боку, а з іншого боку, розсудливість звичайної людини, щоб відокремити місію Червоної Армії і Радянської держави в період війни від того, що відбувалося потім", - додав Медведєв.

Крім того, на думку Медведєва, злочинам Йосипа Сталіна проти власного народу немає прощення.

"Якщо говорити про державну оцінку, якщо говорити про те, як оцінюється Сталін керівництвом країни в останні роки, з моменту виникнення нової російської держави, то тут оцінка очевидна: Сталін вчинив масу злочинів проти свого народу", - сказав він.

"І не дивлячись на те, що він багато працював, незважаючи на те, що під його керівництвом країна досягла успіхів, те, що було зроблено по відношенню до власних людей, не може бути прощено", - додав Медведєв.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування