В Україні домагаються запровадити уповноваженого з прав дитини

Вівторок, 1 червня 2010, 10:21

Неурядові організації у Міжнародний день захисту прав дитини заявляють про потребу створення Інституту уповноваженого з прав дитини.

Як пояснила голова громадської організації "Жіночі перспективи" Любов Максимович "Deutsche Welle", наявність дитячого омбудсмена дозволить зосередити увагу суто на проблемах із дотримання прав дітей в Україні, відстоювання їх у судових процесах.

На разі український омбудсмен щороку отримує близько тисячі звернень з проханням захистити права дитини, повідомляють у прес-службі.

Найпоширенішою залишається проблема фізичного та психологічного насильства над дітьми, вважає правозахисниця.

Економічна криза, бідність, безробіття та пияцтво негативно відобразилася на дотриманні прав дитини, породивши жорстокість у сім'ях, торгівлю дітьми та проституцію, додає вона.

"Є родини і сім'ї, де батьки вважають дитину своєю приватною власністю - "Що я захочу, те і зроблю з нею". - І на сьогодні ця дитина абсолютно не володіє, куди може звернутися, якщо на неї тиснуть, і є така проблема", - каже Максимович.

Задля підвищення правової обізнаності громадські організації серед дітей готують уповноважених з прав дитини. Приміром, на Львівщині такі курси вже пройшли понад три десятки школярів.

Дедалі частіше трапляються випадки продажу дітей та спроби незаконного вивезення неповнолітніх через кордон за окрему плату, особливо якщо йдеться про дітей українських заробітчан, каже Максимович.

Гострою є проблема реалізації права на житло. Сироти та позбавлені батьківського піклування мають переважне право на житло, але на практиці його не отримують. Зростає і кількість випадків шахрайств із таким житлом. З усіх звернень щодо захисту прав дитини - майже 20% стосується власне житлових прав, зазначають в Інституті омбудсмена

Відтак, омбудсмен ініціює у зверненні до президента спільно з органами прокуратури перевірити законність відчуження житла сиріт за останніх 2 роки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування