Росія просить Україну подумати про повернення Кременчуцького НПЗ

Субота, 19 червня 2010, 15:59

Росія звернулася до України з пропозицією розглянути можливість повернення Кременчуцького НПЗ.

Про це сказав заступник міністра енергетики РФ Сергій Кудряшов журналістам у кулуарах Петербурзького економічного форуму, повідомляє "Інтерфакс".

"Так, ми порушили це питання перед українською стороною", - сказав він.

Однак, за словами Кудряшова, Україна поки не надала свою відповідь на дану пропозицію.

"Поки чіткого від них нічого не отримали", - зазначив він.

Як відомо, у 1994 році Україна й Татарстан створили ЗАТ "Укртатнафта" на базі Кременчуцького НПЗ. 18,296% акцій НПЗ належало структурам, близьким до ВАТ "Татнефть" (РТС: TATN), ще 28,7788% - міністерству майна Татарстану.

У 2009 році в результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів у ЗАТ була практично обнулена, а на підприємстві з'явився новий великий акціонер - пов'язане з групою "Приват" ТОВ "Корсан" (володіє 19,449% акцій).

"Татнефть", яка раніше була основним постачальником сировини на Кременчуцький НПЗ, у сформованій ситуації припинила відвантаження нафти на завод і подала позов до України через міжнародний арбітраж, вимагаючи відшкодування $1,1 млрд збитку, пізніше суму позову була збільшено до $2,4 млрд.

Після обрання нового президента України Віктора Януковича прем'єр-міністр Татарстану Рустам Мінніханов повідомив, що Татарстан розраховує на поновлення діяльності ЗАТ "Укртатнафта" у вигляді спільного підприємства.