Гриценко: Українська армія - робітниче селянство

Неділя, 27 червня 2010, 17:02
Передвиборча обіцянка президента Віктора Януковича здійснити перехід армії на контракт з 2011 року, виконана не буде.

Таку думку озвучив екс-міністр оборони, депутат від НУНС Анатолій Гриценко в інтерв'ю ВВС.

"Я впевнений на 100%, що передвиборча обіцянка здійснити перехід на контрактну професійну армію з 2011 року, і це було зрозуміло всім з самого початку, хто знає це в військовій сфері, не буде реалізована. Це просто обіцянка", - заявив він.

Гриценко нагадав, що зараз діє чинна програма, затверджена ще указом президента Віктора Ющенка про розвиток збройних сил на період з 2012 року.

"Її ніхто не відмінив, і відповідне рішення попереднього президента про переведення на контракт вони передбачали в 2015-му", - уточнив політик.

Він також заявив, що кошти, які виділені бюджетом на поточний рік урядом Януковича, не передбачають підвищення інтенсивності бойової підготовки.

Коментуючи заяви чільників Міноборони про те, що половина солдатських і сержантських посад вже укомплектована військовослужбовцями за контрактом, Гриценко зазначив: "До категорії контрактників просто чохом віднесли всіх".

Зокрема, тих, "хто були прапорщиками і старшими прапорщиками, і раніше рахувались, як окрема категорія. Тому, їх фактично включили в цю категорію", вважає депутат.

Він також нагадав, що зараз "будь-хто, хто може" намагається уникнути обов'язкової служби в армії.

"І тому армія перетворюється за рахунок строковиків, таким чином відібраних, в робітниче селянство. Коли ми говоримо про мотивації іти на контракт, це вже добровільне, і тут уже є можливість відбору", - зазначив Гриценко.

Українська правда