Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати запустили референдум

Четвер, 3 червня 2010, 14:07
 

Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про референдум.

За закон проголосувало 250 депутатів.

За предметом всеукраїнський референдум може бути:

1) про схвалення нової редакції Конституції України, внесення змін до Конституції України, скасування, втрату чинності чи визнання нечинним закону про внесення змін до Конституції України (конституційний референдум);

2) про зміну території України (ратифікаційний референдум);

3) щодо прийняття чи скасування закону України або внесення змін до чинного закону України (законодавчий референдум);

4) з будь-якого питання за винятком тих, щодо яких референдум не допускається згідно з Конституцією України (загальний референдум).

Не може бути ініційовано призначення всеукраїнського референдуму щодо законопроектів з питань: 1) податків; 2) бюджету; 3) амністії.

Всеукраїнський референдум не може призначатися (проголошуватися) чи проводитися в умовах воєнного чи надзвичайного стану на всій території України.

Референдум за народною ініціативою проводиться після збору 3 мільйонів підписів, зібраних протягом 40 днів. Референдум за народною ініціативою оголошується президентом.

Депутати опозиції розкритикували низку положень закону.

Так, бютівка Олена Боднар вказала, що законопроект "закладає міну", оскільки зміни в Конституцію не потребують остаточного схвалення Верховної Ради.

Юрій Ключковський вказав на те, що в законі не виписано, як має ставитися питання для референдуму, а також зауважив, що агітувати за референдум може лише так група, яка його ініціювала, а противники - не можуть.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування