Західний експерт бачить, що уряд Азарова не здатен на необхідні реформи

Четвер, 3 червня 2010, 16:24

Україна не просунеться вперед без внутрішньополітичних, економічних та соціальних реформ, але вони сумнівні при нинішній владі.

Таку думку висловив керівник київського представництва німецького Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе в інтерв'ю "Deutsche Welle".

За його словами, початкове намагання нової влади зміцнити свої позиції у внутрішній політиці і зблизитися з Москвою - було очікуваним.

"Тепер постає питання внутрішньополітичних реформ. Без таких реформ, без покращення рамкових умов для економіки, без змін у дірявих соціальних системах Україна не зрушить з місця. Це питання досі залишається відкритим", - сказав Ланґе.

"Ми вже багато чули про реформи, але поки що не бачили ані конкретного плану реформ, ані кроків у цьому напрямку. Мені здається, що цей великий, гетерогенний уряд не може бути тут особливо корисним", - заявив він.

Експерт зазначив: "Досвід свідчить, що для успішного просування реформ потрібна відносно мала команда, яка б дотримувалася чіткого курсу".

"Зараз ми маємо, наприклад, трьох міністрів, а то й більше, які відповідають за економіку. Всі вони мають різне політичне підґрунтя. Вони були висунуті різними партіями й, можливо, представляють різні економічні групи. Мабуть, слід очікувати, що як тільки мова зайде про конкретні проекти реформ, ці урядовці почнуть сперечатися між собою", - передбачає Ланґе.

"Я налаштований не дуже оптимістично щодо рішучого початку втілення в життя необхідних реформ", - зізнався він. 

Ланґе також відзначив малу здатність Верховної Ради самостійно впливати на процеси в державі на даний момент.

"Роль, яка нині відводиться парламенту, стала зрозумілою під час восьмихвилинного засідання, коли ратифікували держбюджет і угоду щодо Чорноморського флоту. Очевидно, в очах нинішньої адміністрації (президента) парламент існує лише для того, аби сліпо схвалювати її політику", - сказав він.

"Якщо в парламенті не ведуться дебати навколо таких важливих питань, як держбюджет або угода про флот, і не робиться урядових заяв, тоді це свідчить про втрату парламентом свого значення. Над таким розвитком слід замислитися", - заявив експерт.

Ланґе зазначив: "Це - зовсім не те, що я розумію під стабільністю. Стабільність виникає тоді, коли до обговорення політичних питань залучають різні суспільні групи й ухвалюють рішення, які підтримуються багатьма людьми або з якими потім погоджуються".  

"Як можна говорити про стабільність, якщо наступний уряд, можливо, знову поставить під питання чимало ухвалених нині рішень?", - зазначив він.

"Крім того, до стабільності належить не лише зменшення хаосу в політиці, але й фінансова й економічна стабільність. А тут, на даний момент, я бачу низку проблем в Україні, і ми знову повертаємося до питання реформ, до питання системного підходу до проблем, які має Україна", - наголосив експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News