Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович хоче ввести військову розвідку

Вівторок, 8 червня 2010, 10:37
 

Президент Віктор Янукович виступив з ініціативою розширити перелік заходів щодо підготовки держави до оборони в мирний час, доповнивши його військовою розвідкою.

Про це говориться в законопроекті про внесення змін до законів про оборону і про збройні сили, що Янукович вніс у Верховну раду.

Авторами документа виступили міністр оборони Михайло Єжель і начальник Головного управління розвідки Міноборони Віктор Гвоздь.

"Метою прийняття закону є забезпечення нормативно-правового регулювання військової розвідки і її функціонування для виконання завдань збройними силами України в інтересах національної безпеки й оборони держави", - говориться в пояснювальній записці. 

Як відомо, після вступу на посаду Янукович заявив про необхідність перегляду військової доктрини. Президент сказав, що в її основі має бути принцип "достатньої обороноздатності".

Змін, які Раді пропонується внести в законодавство, зовсім небагато. Серед них - доповнення переліку заходів щодо підготовки держави до оборони в мирний час проведенням розвідувальної й інформаційно-аналітичної діяльності.

А також розширення функцій збройних сил шляхом законодавчого врегулювання залучення ГУР Міноборони до проведення розвідувальних завдань.

"Органи управління і військові частини розвідувального органа Міноборони залучаються до добування розвідувальної інформації з метою підготовки держави до оборони, забезпечення готовності збройних сил України до оборони держави", - говориться в законопроекті.

У ГУР законодавчу ініціативу президента зв'язують зі зміною зовнішньополітичного вектора України.

"В умовах зміни ситуації навколо України, зокрема в зв'язку з прийняттям закону про основи внутрішньої і зовнішньої політики, проведення розвідувальної діяльності є дуже важливою складовою гарантії національної безпеки. У зв'язку з цим міністром оборони разом з ГУР була ініційована розробка цього документа", - сказав прес-секретар ГУР Міноборони Микола Красний.

За його словами, прийняття цих змін дозволить ефективніше використовувати сили і засоби розвідки для вирішення задач, що визначаються президентом в інтересах забезпечення національної безпеки.

Колишній начальник ГУР Олександр Галака не бачить явних причин для появи ініціативи Міноборони і глави держави.

"Зрозуміло, що просто так виходити на президента з такими пропозиціями ніхто не буде - хтось добре обґрунтував цю справу. Думаю, це пов'язано з політичною кон'юнктурою, щоб показати свою активність і значимість", - сказав Галака. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування