Бойко в Туреччині заговорив про "загрозу національним інтересам України"

Вівторок, 8 червня 2010, 16:30

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявляє, що будівництво газопроводу "Південний потік" становить загрозу національним інтересам України в енергетичній сфері.

Про це Бойко заявив у вівторок журналістам у Стамбулі, повідомляє УНІАН.

"Південний потік" однозначно не входить в інтереси України, і ми зацікавлені у тому, щоб наша газотранспортна система більше була завантажена. А поява конкурентів, яким є "Південний потік", є загрозою нашим національним інтересам у газовій сфері", - сказав він.

Водночас, міністр висловив упевненість, що цей проект буде реалізовано нескоро, адже, за словами Бойка, будівництво "Південного потоку" коштуватиме дуже дорого і "не відповідає інтересам практично нікого, окрім бажання російських партнерів отримати додатковий транзитний маршрут".

"Рано чи пізно Європейський Союз зіткнеться з проблемою, що необхідно буде зробити вибір між "Набукко" і "Південним потом", адже ці газопроводи виходять на один і той же ринок", - сказав Бойко.

Він також наголосив, що українська сторона "наполегливо ставить питання перед Європейським Союзом, щоб він визначився, який проект підтримує".

"Від цього залежить розуміння нашого внеску в цю систему, її модернізації", - зазначив міністр.

"Принаймні нещодавно ми отримали запевнення від Європейського Союзу, що для них пріоритетом є проект "Набукко". Нам незрозумілим є те, що окремі члени ЄС підписують відповідні угоди з Росією із прокладання "Південного потоку" на противагу, власне, офіційної позиції Європейського Союзу", - зазначив Бойко, і зауважив, що українська сторона отримає від Євросоюзу відповіді на ці питання.

Як відомо, з метою диверсифікації маршрутів експортних постачань природного газу російське ВАТ "Газпром" планує будівництво газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи - проект "Південний потік".

Передбачається, що морська ділянка газопроводу пройде по дну Чорного моря від компресорної станції "Російська" на російському побережжі до узбережжя Болгарії. Його загальна довжина становитиме близько 900 км, максимальна глибина - понад 2 км. Продуктивність морської ділянки "Південного потоку" складе майже 63 млрд. куб. м за рік.

Для реалізації сухопутної частини проекту за кордоном з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією були підписані міжурядові угоди.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
10:22
"Шоколадна" криза набирає оберти: як дефіцит какао у світі впливає на ціни
10:13
У шести областях пошкоджено енергетичну інфраструктуру – Шмигаль
Усі новини...