Українці заплуталися, хто такі Янукович, Тимошенко і Литвин

Середа, 9 червня 2010, 11:46

Більшість громадян України не розбираються в політичній ідеології партій.

Про це свідчать дані загальнонаціонального опитування Центру імені Олександра Разумкова, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Так, 60,3% громадян не мають уявлення про те, чим відрізняються між собою праві, ліві і центристські партії. 30,5% респондентів щось знають про ці відмінності або знають про них небагато, і тільки 5,4% опитаних - добре знають про них.

Але і ті громадяни, що знають або мають якесь уявлення про розходження між партіями, на думку експертів Центра Разумкова, мають проблеми з віднесенням до певних напрямків провідних політичних сил України.

Так, Партію регіонів 36,5% опитаних віднесли до центристських, 22,9% - до лівих, а 20,7% - до правих сил.

Блок Литвина третина (33,7%) вважає центристською силою, 28% - лівою, 10,1% - правою. Комуністичну партію вважають лівою партією 73,6% опитаних, центристською - 8%, правою - 9,3%.

Блок Юлії Тимошенко 39,3% опитаних вважають правою силою, 20,3% - центристською, 22,6% - лівою, а блок "Наша Україна" - 48,9%, 16,1% і 17,5% відповідно.

На думку директора політико-правових програм Центра Разумкова Юрія Якименка, такі результати є, з одного боку - свідченням низького рівня політичної культури суспільства, з іншого боку - наслідком тенденції до зменшення ваги програмно-ідеологічної діяльності більшості провідних політичних сил України, уніфікації соціально-економічних складових їхніх передвиборних програм, домінуванням популістських підходів, невідповідністю між деклараціями і практичними діями.

Опитування проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 15 по 20 травня 2010 року у всіх регіонах України в рамках проекту "Партійна система України: підсумки 20 років розвитку, проблеми функціонування, перспективи еволюції".

Було опитано 2014 респондентів старше 18 років. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.