Захід має примусити Януковича виконувати зобов’язання – преса

Середа, 9 червня 2010, 19:29
Захід не має права стояти осторонь і закривати очі на авторитарні тенденції в управлінні нової влади в Україні.

Про це йдеться у статті Мирослави Ґонґадзе та Надії Дюк у виданні "Wall Street Journal"

Автори зазначають, що, "хоча зміцнення дружби з Росією можна було очікувати,...те яким чином це зближення з Кремлем відбулося і те, якої суті воно набуває, підриває національні інтереси, суверенітет та безпеку України", йдеться у публікації.

У статті наголошується, що принаймні половина нації не обирала такий шлях розвитку.

"Вони намагаються захистити свою ідентичність, як українці та зберегти нетривку демократію у своїй країні. Результат цієї боротьби може визначити майбутнє Європи", - наголошують автори.

На їхню думку, "тривогу викликають не лише незбалансована і явно підлегла позиція з якою виступає нова влада України у відносинах з Росією, але й намагання президента Віктора Януковича та його команди знецінити значення української мови, переписати історію, небажання визнавати голодомор як геноцид українського народу".

Ще одною небезпечною тенденцією, йдеться у статті, є спроби взяти під контроль медіа-простір  в Україні та обмежити свободу слова.

Автори публікації надію покладають на громадянське суспільство в Україні, яке, на їхню думку, потребує допомоги.

"Фінансова підтримка МВФ чи укладення угоди про вільну торгівлю з ЄС повинні відбутися зараз лише за умови зобов'язання уряду провести серйозні економічні та соціальні реформи, запровадити верховенство права та захистити свободу слова", - підкреслюється в статті.

"Захист і збереження демократії в Україні важливе також для регіону в цілому. Перефразовуючи Збігнєва Бжежинського, російські імперіалістичні амбіції будуть значно підірвані без контролю над Україною", - наголошують автори.

"Багато російських демократів вірять, що кращим шляхом поширення демократії в Росії є забезпечення збереження та розквіту демократії в Україні", - йдеться у статті.

"І якщо Захід не вимагатиме, щоб нове українське керівництво виконувало свої зобов'язання, то Україна може перетворитись у російський сателіт і буде втрачена для демократичного світу на багато років вперед", - наголошується у публікації.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News