"Газпром" не збирається поступатися "Нафтогазу" в питанні транзиту

Четвер, 1 липня 2010, 10:39

У "Газпромі" не мають наміру йти на поступки "Нафтогазу" у питанні закріплення в газовому контракті додаткових умов щодо транзиту газу.

"У нас є угода, яка цілком влаштовує компанію. Переговори вести можна, але ми хочемо розуміти в чому, грубо кажучи, буде наш виграш", - сказало "Комерсант-Україна" високопоставлене джерело в компанії.

За його словами, питання завантаження української газотранспортної системи може бути вирішено принципово, якщо відбудеться об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу", але поки українська сторона намагається піти від чітких домовленостей.

За словами джерела газети в Мінпаливенерго, про необхідність включити в документ принцип "качай або плати" Україна оголосила на переговорах у квітні.

"Ми робимо ставку на те, що за угодою про будівництво газопроводу Богородчани-Ужгород від 2003 року у нас було передбачено для цієї ділянки принцип "качай або плати". Якщо "Газпром" одного разу пішов на такого роду домовленості, немає підстав відмовляти нам зараз" , - зазначив співрозмовник.

Він також додав, що для України вкрай важливо домогтися прокачування фіксованих обсягів газу до 2013 року, коли буде запущено на повну потужність газопровід Nord Stream (максимальний обсяг прокачування 55 млрд кубометрів), оскільки його робота теоретично загрожує зниженням обсягу транзиту до 50 млрд кубометрів.

Як відомо, раніше заступник голови правління "Нафтогазу" Вадим Чупрун заявив, що в газових контрактах з "Газпромом" повинні бути закріплені додаткові умови з транзиту газу.

Зокрема, за його словами, в контрактах повинні бути передбачені мінімальні обсяги транзиту газу і, відповідно, відповідальність "Газпрому" за невиконання зобов'язань з транзиту газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News