Філарет просить Януковича поділити Софію по справедливості

Четвер, 1 липня 2010, 15:36
УПЦ-КП виступає за надання права здійснювати богослужіння на території Софійського собору в Києві по черзі з УПЦ-МП.

Про це заявив глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет на прес-конференції в Києві в четвер.

"Ми проти того, щоб богослужіння в Теплій Софії здійснювала тільки Українська православна церква Московського патріархату. Але погодилися б за умови передачі Софії у почергове богослужіння", - сказав він.

З проханням вирішити дане питання таким чином Патріарх Київський 29 червня звернувся з листом до президента Віктора Януковича.

"Ми вважаємо, що передавати Теплу Софію або навіть весь комплекс собору Святої Софії для богослужінь необхідно або після подолання церковного розколу і створення в Україні єдиної помісної православної української церкви, або на паритетних умовах у почергове користування Київському патріархату і УПЦ-МП відповідно до закону" , - йдеться у листі.

Відповідаючи на питання про реакцію на таке звернення з боку керівництва держави, Філарет зазначив, що відповіді поки не було: "Не було видимої реакції...Однак навіть якщо немає відповіді, це не означає, що немає реакції".

Він також висловив надію на проведення зустрічі з Януковичем найближчим часом, підкресливши, що поки не представилася така можливість: "Ми хочемо, щоб президент зустрівся з Київським Патріархом, як і його попередники".

"Ми знаємо, що нинішній президент прихильно ставиться до церкви. Але поки що зустрічі не було - готувалася, але була перенесена", - зазначив Філарет.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування