Спікер розповів про специфіку "парламентської кухні"

Четвер, 15 липня 2010, 12:53

При ухваленні законів проявляється все: і політичний розрахунок депутатів, і державна позиція, і бажання насолити конкуренту.

Про це заявив спікер Володимир Литвин в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", говорячи про процедуру ухвалення рішень у коаліції й Верховній Раді у цілому.

На зауваження, що журналісти щодня бачать у першого заступника голови фракції Партії регіонів Михайла Чечетова аркуш, де навпроти кожного питання порядку денного стоїть плюс чи мінус - і відповідно до цього він робить знаки рукою, завдяки чому синхронно голосують не лише члени ПР, але й, як правило, інші члени коаліції, Литвин сказав:

"Це така парламентська кухня. Отримавши у п'ятницю проект плану роботи на наступний тиждень, кожна фракція доручає своїм фахівцям дати пропозиції й коротку анотацію кожного законопроекту. На підставі цього на засіданні фракції визначається позиція по тому чи іншому документу. І ставиться щось на зразок хрестика чи мінуса".

"У цьому є своя мотивація, свій погляд, включаючи й корпоративний. Якщо законопроект має явно лобістський характер, то виникають запитання: або зробити взаємозарахування (спочатку ви за мій законопроект проголосуєте, потім я за ваш), або підставити ніжку", - зазначив він.

Литвин зізнався: "При ухваленні законів проявляється все: і політичний розрахунок, і державна позиція, і бажання насолити конкуренту".

"Звісно, у рамках коаліції відбувається обмін думками з найбільш принципових питань. Те ж саме, наскільки я знаю, відбувається й на засіданнях опозиційного уряду - виробляється позиція: плюс або мінус", - сказав він.

Спікер зазначив, що часто представники опозиції часто голосують за урядові законопроекти, "якщо, на їхню думку, у них є раціональне зерно", а більшість голосує за законопроекти опозиції - хоч і значно рідше, тому що опозиція намагається "витягнути з влади максимум соціальних платежів в інтересах населення".

"Але є й принципові питання, за які фракція комуністів ніколи не голосує й, мабуть, голосувати не буде. Те ж і в блоці Литвина - є низка моментів, за які фракція не буде голосувати незалежно від умовлянь. І може проголосувати синхронно із представниками опозиції", - зазначив Литвин.

"Дійшло до того, що мене навіть почали називати опозиціонером у владі. Але я просто вважаю, що повинен бути діалог, і якщо є принципові розбіжності, їх потрібно просто обговорити, викласти всі точки зору й вийти на прийнятне рішення", - сказав він.

Спікер погодився, що нинішня ситуація у ВР - не зовсім парламентаризм, тому що при ній усі питання могли б вирішувати спікер, три голови фракцій і "відповідальний" за "тушок".