У Бойка стверджують, що у Стокгольмі вибрали менше з лих

П'ятниця, 2 липня 2010, 09:13

У Стокгольмі при розгляді арбітражним судом позову "РосУкрЕнерго" Україні довелося вибирати менше з лих.

Про це заявило газеті "Сегодня" джерело в оточенні міністра ПЕК Юрія Бойка (його вважають близьким до Фірташа, власника "РосУкрЕнерго").

"В усьому винна (екс-прем'єр) Тимошенко, яка відверто незаконно вилучила газ у РУЕ. Тому суд ми все одно б програли", - заявило джерело з Мінпаливенерго.

"І все питання було в тому, що Україна буде винна РУЕ. Якщо б ми стояли на тому, що газ вилучили законно, то суд присудив би нас віддати РУЕ "кешем" близько $5 млрд (за піковими цінами на ринку на початку 2009 року), як того вимагав Фірташ, плюс штраф", - стверджує співрозмовник видання.

"Тому ми змушені були піти на мирову угоду з РУЕ, визнавши, що газ вилучений незаконно. І тепер ми будемо віддавати цей газ натурою (а зараз він у двічі дешевший, ніж у 2009-му) і не одразу. Тут ми вже домовимося", - додав він.

Як відомо, Юлія Тимошенко в четвер заявила, що саме через зміну позиції української влади Стокгольмський арбітражний суд ухвалив рішення на користь "РосУкрЕнерго", зобов'язавши Україну виплатити цій компанії суму, рівну 20% дохідної частини бюджету країни чи 20% її золотовалютних резервів.

Як відомо, відповідно до останнього рішення Стокгольмського арбітражу, НАК "Нафтогаз України" повинен повернути РУЕ 11 млрд куб. м. газу, відібраного зі сховищ, і ще 1,1 млрд кубів - у вигляді штрафу за обмеження права РУЕ ним користуватися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування