Макаренко діяв за законом, а не за вказівкою Тимошенко - адвокат

П'ятниця, 2 липня 2010, 11:17

Екс-глава Держмитниці Анатолій Макаренко при вилученні газу "РосУкрЕнерго" діяв за законом і контрактами, а не за вказівкою екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Як розповів газеті "Дело" захисник екс-чиновника Юрій Сухов, саме на цьому будується захист Макаренка в суді.

"Макаренко діяв у рамках закону. Митниця ж не наділена правом аналізувати, які правові відносини існують між суб'єктами. Розмитнення газу було здійснене на основі контракту купівлі-продажу", - сказав адвокат.

На зауваження, що Макаренко виконував доручення екс-прем'єра Тимошенко, Сухов зазначив: "Жодних доручень не було. Була легальна процедура розмитнення на основі поданих документів".

За словами захисника, те, що питанням врегулювання суперечки про 11 млрд. куб. м газ минулого року займався Андрій Портнов - тоді депутат від БЮТ, а зараз заступник голови адміністрації президента - це "уже певний знак якості".

На запитання, який ще вихід із ситуації зі звільнення Макаренка він бачить, крім як узяти його на поруки, Сухов відповів:

"Суд також може розглянути такий захід, як внесення за нього застави. І сьогодні під час суду ми порушимо це питання. За законом передбачена незначна сума застави. Але це залежить від того, чи погодиться Макаренко на такий варіант".

На уточнення, хто внесе заставу, адвокат не відповів: "Я в ці питання не втручаюся. Фінанси мене не цікавлять. Я навіть не беру жодної плати за те, що займаюся цією справою. Я вважаю, що це мій моральний борг".

При цьому Сухов зазначив, що його не допускають до затриманого Макаренка з невідомих причин: "Причин я не знаю".

"У середу Анатолій Макаренко написав заяву про мій допуск до нього, однак слідство зайняло цікаву позицію - вони не хочуть спілкуватися з адвокатом. Приміром, у понеділок я подав клопотання про допуск мене як адвоката в канцелярію СБУ, але по завершенні ось уже 4-х діб я не отримав відповіді. Хоча заява мала бути розглянута протягом 3-х днів", - сказав адвокат.

У п'ятницю Київський міський апеляційний суд розглядає справу про зміну запобіжного заходу для Макаренка, який узятий під варту як підозрюваний у справі про нанесення шкоди державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського суду на користь "РосУкрЕнерго" у суперечці з НАК "Нафтогаз України".

Сухов зазначив, що рішення Стокгольмського арбітражу "не обов'язкове для виконання".

"Закон про міжнародний комерційний арбітраж говорить про те, що всі рішення міжнародних судів повинні виконуватися на підставі рішення місцевого суду за місцем перебування боржника. І якщо, припустимо, місцевий суд ухвалить позитивне рішення, його можна буде оскаржити", - сказав він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування