СБУ не має права займатися справою Макаренка - БЮТ

Вівторок, 6 липня 2010, 13:48
Справа екс-керівника Держмитслужби Анатолія Макаренка не може бути підслідною СБУ.

Про це заявив БЮТівець Віктор Швець у вівторок на прес-конференції в Києві.

"Підслідність цієї справи законом віднесена до компетенції органів прокуратури, а не СБУ", - сказав він.

Швець пояснив, що так як прокуратура є наглядаючим органом, вона повинна відповідним чином відреагувати.

"Але у нас існує кругова порука, а не закон", - зазначив депутат.

Коментуючи обставини порушення кримінальної справи відносно Макаренка, яка ґрунтується на рішенні Стокгольмського арбітражу, Швець підкреслив: "Орган досудового слідства не мав права брати до уваги рішення іноземного суду, яке не підтверджено і не приведено до виконання яких-небудь українським судом".

Він вважає, що "справа Макаренка - це якась димова завіса для того, щоб прикрити справжні мотиви СБУ - вибити з України гроші для РосУкрЕнерго".

"Це є рейдерським захопленням державних коштів для того, щоб реалізувати цю угоду, влада затіяла цю кримінальну справу", - додав БЮТівець.

У свою чергу, присутній на прес-конференції адвокат Макаренка Юрій Сухов, відповідаючи на питання, чи отримали адвокати мотивувальну частину рішення апеляційного суду Києва про арешт підзахисного, сказав, що мотивувальна частина була отримана, але істотного "нічого немає".

"Там переписано те ж саме з рішення Печерського суду", - сказав він.

Сухов припустив, що, швидше за все, другий адвокат Макаренка Євген Солодко зможе побачитися в СІЗО зі своїм підзахисним, оскільки є інформація про отримання дозволу слідчого на побачення з екс-керівником митниці.

Як відомо, Міжнародний арбітражний суд Стокгольма 8 червня зобов'язав "Нафтогаз" повернути РосУкрЕнерго 11 мільярдів кубометрів газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 мільярдів кубометрів газу.

Глава СБУ Валерій Хорошковський повідомив про відкриття справи за фактом нанесення збитків державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування