11-річка у школах пройшла в Раді з порушеннями й "підробками" - опозиція

Середа, 7 липня 2010, 08:57

Закон, яким повертається 11-річна система навчання у школах, було ухвалено з порушенням процедури і виключно з політичних мотивів, заявляють в опозиції.

Так, голова підкомітету парламентського комітету з освіти Олесь Доній сказав "Німецькій хвилі", що, голосуючи за 11-річну освіту, уряд і депутати лише скопіювали освітню систему Росії, Білорусі та Казахстану.

Він назвав ухвалення закону таким, що суперечить процедурі, оскільки раніше рекомендації освітнього комітету парламенту "були підроблені кількома депутатами від більшості".

Доній не виключив, що попри запевнення міністра освіти й науки Дмитра Табачника, "ціла реформа насправді була зроблена заради видання спільного з Росією підручника історії".

А голова парламентського підкомітету з базової освіти Леся Оробець зазначила, що обов'язкове відвідування дітьми від 5 років дитячого садка, передбачене даним законом, - це порушення конституційного права громадян на вільний вибір.

Вона не виключила, що через брак місць у дитсадках батьки будуть змушені давати хабарі за отримання фіктивних довідок про відвідини дошкільних закладів.

Як відомо, Верховна Рада у вівторок, 6 липня, ухвалила новий закон про шкільну освіту, яким повернула 11-річну систему навчання у школах. Він серед іншого передбачає, що діти віком 5 років мають обов'язково відвідувати дитсадок до вступу до школи.

Запровадження 12-річної системи середньої освіти було заплановане ще 1999 року і передбачало наближення української системи освіти до європейських стандартів. Зокрема в старших класах передбачалося надавати учням профільну освіту.

Однак чинний міністр освіти та науки Дмитро Табачник заявив, що для втілення цих планів бракує "достатньої кількості кадрів та ресурсів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування