У Януковича збираються знайти місце прокуратурі

Вівторок, 10 серпня 2010, 13:17
Наступною реформою в судово-правовій сфері буде реформа кримінальної юстиції та закону про прокуратуру.

Про це заявив заступник глави адміністрації президента Андрій Портнов в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Це публічне зобов'язання України перед Парламентською асамблеєю Ради Європи, в якій Україна буде мати честь головувати з травня наступного року", - сказав він.

"Тому при всій повазі до прокуратури у нас, мабуть, найближчим часом почнеться дискусія з ними в частині їх подальшої ролі і місця в житті країни", - зазначив Портнов.

За його словами, "правоохоронні органи будуть виходити з потужною опозиційною риторикою, і тут зіткнуться з одного боку сильне правоохоронне лобі, а з іншого - публічне зобов'язання України перед ПАРЄ".

На питання, коли може бути зареєстрований законопроект про зміну кримінальної юстиції, чиновник відповів: "Я не очікую швидкого створення законопроекту, тому що це дуже складний механізм взаємин".

"Ця реформа буде передбачати і конституційні зміни. Судову реформу ми проводили тільки в частині того, що можна змінити законами. Адже Венеціанська комісія дала цілу низку рекомендацій щодо зміни Конституції", - заявив Портнов.

За його словами, над цією реформою працює відповідне управління адміністрації президента спільно з Міністерством юстиції.

"Ми проводимо консультації, в тому числі з департаментом юстиції посольства США, з експертами Венеціанської комісії - з усіма, хто пропонує свої напрацювання, хто прив'язаний до експертних груп Європи", - зазначив заступник глави адміністрації президента.

"Але поки ми в стадії узгодження основних принципів цієї реформи", - додав Портнов.

Відповідаючи на питання, коли закон про реформування кримінальної юстиції має бути ухвалений, він заявив: "Це має відбутися до нашого головування в ПАРЄ, тобто протягом дев'яти місяців".

Українська правда