У Киргизії знову заворушення. Президент каже про спробу захоплення влади

Четвер, 5 серпня 2010, 19:56
Президент Киргизії Роза Отунбаєва вважає, що республіка пережила ще одну спробу захоплення влади.

"Всі розмови про те, що це буде мирний мітинг - проста демагогія, яка повинна була прикрити спробу збройного захоплення влади", - заявила вона в четвер на прес-конференції, коментуючи виступи групи опозиції.

За її словами, ініціатор цієї акції - Урмат Бариктабасов - керувався лише "власною жадобою влади", вимагаючи собі від керівництва країни посаду прем'єр-міністра і закриття порушених раніше проти нього кримінальних справ.

Отунбаєва також заявила, що в плани Бариктабасова входила ліквідація представників влади.

"Бариктабасов і його прихильники планували фізичне усунення членів тимчасового уряду для чого, мабуть, планувалося використовувати знайдене у них снайперське озброєння", - заявила вона.

Водночас, як повідомила прес-секретар міністерства охорони здоров'я республіки Свєта Байтікова, в результаті заворушень у четвер в Киргизії п'ять осіб звернулися до лікарень за допомогою, четверо госпіталізовані.

За її словами, люди звернулися до лікарень з травмами та забоями різного ступеня тяжкості, передає Інтерфакс-Україна з посиланням на інформагентство "24.kg".

У свою чергу керівник Державної служби національної безпеки Кенешбек Душебаєв заявив, що спецслужби Киргизії затримали 27 осіб, яких підозрюють в організації масових заворушень.

"Всього затримано 27 осіб, із них 12 - найбільш активних, на чолі з самим Урматом Бариктабасовим", - сказав Душебаєв.

За його словами, у затриманих вилучено вісім одиниць зброї, зокрема - пістолет, автомат, снайперська гвинтівка, мисливський карабін, граната Ф-1, а також 200 бойових патронів.

Заворушення влаштували прихильники опозиційного киргизького політика Урмата Бариктабасова, який протягом декількох років перебував за кордоном.

Його прихильники провели мітинг в центрі Бішкека, однак частина з них, не допущена до міста, спробувала прорвати міліцейські блокпости і увійти до Бішкеку.

Міліція застосувала спецзасоби та, розбивши натовп на декілька частин, розсіяла його в передмістях киргизької столиці.

Бариктабасов і більше двох десятків його прихильників затримані. Їм пред'явлено звинувачення в спробі захоплення влади, організації масових безладів і незаконному зберіганні зброї.

Бариктабасов став відомий 17 червня 2005, коли його прихильники захопили Будинок уряду республіки, але не змогли його утримати і розбіглися.

Проти Бариктабасова, який балотувався тоді в президенти республіки, було порушено кримінальну справу за звинуваченням у спробі державного перевороту і захоплення влади.

Він залишив республіку і повернувся на батьківщину лише в цьому році після зміни влади в країні.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News