Екс-міністр: Табачник відкрив полювання на ректорів

П'ятниця, 6 серпня 2010, 22:34
Звільнення ректорів міністром освіти Дмитром Табачником є "приниженням держави, в якій потурають такій поведінці урядовців".

Про це йдеться у заяві ректора Львівського національного університету ім. Франка, екс-міністра освіти Івана Вакарчука, яку поширив центр громадських зв'язків університету.

Він зазначив, що звільнення ректорів Донецького національного університету Володимира Шевченка, Одеського національного університету ім. Мечнікова Валентина Сминтини і ректора Уманського державного педуніверситету ім. Тичини Михайла Мартинюка було "майже таємним - через відсутність будь-яких повідомлень на веб-сторінці міністерства".

"Звільнення в такий спосіб ректорів не має і не може мати аналогів у світовій практиці, оскільки академічна свобода та університетська автономія - це наріжний камінь системи вищої освіти в усіх цивілізованих суспільствах", - вважає Вакарчук.

"Хіба в якійсь іншій, крім України, державі міністр може раптово, без попередження, приїхати до університету та спонукати ректора добровільно написати заяву на звільнення?", - запитав ректор.

Він наголосив, що "так могло бути лише в моторошні 30-і роки минулого століття, коли шанованих і знаних у суспільстві людей зі званнями та державними нагородами тодішній режим усував без жодних пояснень".

"Невже тінь цих часів повернулася в міністерські коридори і спонукає в найцинічніший спосіб принижувати людську та професійну гідність ректорів, і водночас інституційну гідність провідних університетів?", - йдеться у заяві Вакарчука.

"Ректори, на яких міністерство розпочало з очевидних мотивів цільове полювання, не лише втримали ввірені їм університети в дуже складні часи, а й всіляко намагалися їх розвивати", - вважає він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Раду з підтримки кінематографії при Держкіно остаточно визнали нелегітимною
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
16:27
Рада дозволила АРМА купувати військові облігації за арештовану валюту
Усі новини...