Зміни до Конституції можуть стати Сталінградом для Януковича - Яценюк

Четвер, 2 вересня 2010, 17:24
Юридичні підстави для скасування політрефоми 2004 знайти можна.

Про це заявив депутат від НУНС Арсеній Яценюк в інтерв'ю "Фокусу".

"Ніякої конституційної реформи не було. Був політичний торг за третій тур виборів. У свою бутність главою парламенту я вивчав це питання", - сказав він.

"Один документ був проголосований, другий - направлений до Конституційного Суду, третій - повернувся з суду, четвертий ухвалили як зміни до Конституції. За законом це має бути один і той же документ", - зазначив Яценюк.

"Янукович виступає за президентську республіку, я - за вдосконалення парламентсько-президентської", - підкреслив депутат.

Він виступає за те, "щоб дати президенту право звільняти главу СБУ і генпрокурора без згоди Верховної Ради, але при цьому позбавити його можливості вносити кандидатури міністрів оборони та закордонних справ".

"Скасувати місцеві держадміністрації, створити префектури. Дати главі держави механізми для виконання основної функції - гарантування конституційних прав і свобод громадян", - зазначив Яценюк.

Депутат вважає, що президент Віктор Янукович "не хоче залежати від неадекватного парламенту". "Він чудово розуміє: люди, які пішли у створену сумнівними методами коаліцію, вийдуть з неї, як тільки отримають більш вигідну пропозицію", - сказав він.

"Тому у нього кілька завдань. Перша - прогнозованість роботи з парламентом, друга - застовпити для себе десятирічний термін", - додав Яценюк.

За його словами, Янукович поки не збирався збором 300 голосів у Верховній Раді для внесення змін до Конституції: "Сьогодні йому вдалося зібрати 264. Зміни в Конституції для президента можуть стати Сталінградом. Він повинен це розуміти".

"Зараз його оточення, я впевнений, говорить йому: "Так немає питань, у нас вже не 300, а 451". Але ми це проходили. Це серйозний тест персонально для Януковича", - вважає він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News