Депутати підозрюють, що Газпром шантажував Нафтогаз

П'ятниця, 24 вересня 2010, 13:24
У позиції Газпрому щодо розгляду у Стокгольмському арбітражі суперечки між Нафтогазом і РосУкрЕнерго могли бути елементи шантажу.

Про це заявив депутат від НУНС, глава тимчасової слідчої комісії щодо рішення Стокгольмського арбітражу та розслідування фактів діяльності РосУкрЕнерго Роман Зварич з трибуни парламенту.

За його словами, комісія встановила, що у зміст третього подання Нафтогазу до суду "були внесені принципові зміни".

Депутат зазначив, що у первинному варіанті третього подання "були конкретні посилання на керівників Газпрому та на високих посадових осіб РФ", зокрема, щодо усних домовленостей, які були досягнуті між керівництвом Нафтогазу і Газпрому і між прем'єрами України і РФ.

"Натомість Газпром наполягав, щоб в третьому поданні були усунуті будь-які згадки про Газпром або про керівників РФ", - сказав Зварич.

"Комісія вважає, що в такому домаганні з боку російського Газпрому могли бути, підкреслюю, могли бути елементи шантажу", - зазначив він.

За словами Зварича, комісія також не має у своєму розпорядженні шостого подання Нафтогазу до Стокгольмського арбітражу, і попросила НАК його надати.

"У рішенні Стокгольмського суду є конкретні посилання не тільки на це шосте подання, а також на те, що можна вважати принциповою зміною юридичної позиції Нафтогазу", - заявив депутат.

"В усіх поданнях до того часу і в усіх свідченнях представників НАК, Нафтогаз стояв на тій позиції, що договори, які були предметом спору, були укладені відповідно до українського законодавства", - наголосив він.

"З незрозумілих для комісії причин НАК у шостому поданні міняє свою позицію, а саме визнає, що ці договори були укладені всупереч чинному законодавству", - сказав депутат.

За словами Зварича, "якщо це дійсно відповідає дійсності, то, насправді, визнавши основну претензію РосУкрЕнерго, НАК втратив будь-які можливості виграти цей суд".

Він зазначив, що міністр палива та енергетики Юрій Бойко, відповідаючи на питання комісії, заявив, що позиція уряду полягає у тому, що "договори, які були укладені у 2009 році, є незаконними".

Після його виступу, Верховна рада прийняла за основу постанову про продовження роботи ТСК до листопада.

Як відомо, 1 липня 2010 року у парламенті була створена ТСК щодо рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, який зобов'язав "Нафтогаз " повернути РосУкрЕнерго 12,1 млрд. кубометрів газу, а також щодо можливих фактів корупційної діяльності РосУкрЕнерго.