Литвин: Конституцію треба переписати до весни

П'ятниця, 3 вересня 2010, 16:19
Системні зміни до Конституції слід було б ухвалити до весни майбутнього року.

Про це заявив спікер Володимир Литвин в інтерв'ю газеті "Київський телеграф".

"Але для цього, грубо кажучи, немає потреби зганяти 300 парламентарів під один коаліційний дах. Повинна бути серйозна, спокійна робота з реформування влади на місцях, з дотримання конституційних прав громадян", - сказав він.

"Не повинно бути розриву між практикою і конституційними вимогами. У тому числі і в питанні повноважень президента. Всі чудово розуміють, що у нас є проблема дуалізму виконавчої влади", - зазначив Литвин.

"Глава держави фактично пропонує парламенту призначити п'ять керівників (Генпрокурора, главу СБУ, міністрів оборони та закордонних справ, главу Нацбанку), а Кабмін - всіх інших", - сказав він.

За словами спікера, "якщо між прем'єром і президентом є взаєморозуміння - це плюс для країни". "А якщо ні...Ми вже пережили подібну "епоху". Треба визначатися", - зазначив Литвин.

Спікер підкреслив, що "для легітимізації можливих змін в Основний Закон було б краще, щоб співвідношення голосів між опозицією і коаліцією не досягло 150 до 300 на користь останньої".

"Думаю, нам слід створити у Верховній Раді робочу групу для відпрацювання змін до Конституції", - заявив він.

"До її складу мають увійти по одному представнику від фракцій, Кабінету міністрів, президента. А кістяк групи повинен складатися з фахівців, які не зацікавлені в тому, щоб віддати перевагу одному з інститутів влади", - вважає Литвин.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування