Екс-президент Латвії: "Україні потрібен добрий альянс"

Субота, 4 вересня 2010, 17:48
Екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберґа вважає, що Україні необхідно заручитися підтримкою надійного альянсу для запобігання військовим загрозам.

Думку такого змісту вона висловила в інтерв'ю Радіо "Свобода", коментуючи заяву міністра оборони України про наміри чергового скорочення української армії.

"Це не обов'язково потрібно (радикальне скорочення військового сектору)", - сказала Віке-Фрейберґа.

"Я думаю, ви маєте подивитися окремо на дві такі речі: по всій Європі ми маємо 2 мільйони озброєних людей. Але Європейський Союз не спроможний надати хоча б 5 тисяч осіб, коли вони потрібні в Африці чи ще десь. Нині нам не потрібні великі армії, не потрібна обов'язкова військова повинність, якщо йдеться про захист країни", - зазначила вона.

На думку екс-президента Латвії, "Україні необхідні добре оснащені, мобільні військові загони".

"Але я маю сказати, що вам перш за все потрібен добрий альянс. Якщо з'явиться загроза країні, - а ми ніколи не знаємо, звідки вона може прийти, - будь-яка одинока, ізольована країна, завжди слабкіша, ніж та, що в альянсі", - вважає Віке-Фрейберґа.

На запитання, у якому військовому альянсі вона бачить Україну, екс-президента Латвії відповіла: "Очевидно, що Росія чекає на Україну з розкритими обіймами, готова прийняти її до себе. Тому це дуже важливий політичний вибір, який країна має зробити".