Адвокат: "Українська правда" не розголошувала таємницю слідства

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 10:47
Постанова про порушення кримінальної справи не є таємницею досудового слідства.

Про це "Українській правді" заявила адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко.

"І постанова, і ті дані, які створюють передумови до порушення кримінальної справи - не є таємницею досудового слідства", - зазначила вона.

Як відомо, раніше Генпрокуратура відібрала пояснення у головного редактора "Української правди" Олени Притули щодо публікації постанови про притягнення Олексія Пукача до кримінальної відповідальності.

"Оприлюднена на сайті "Української правди" постанова не є таємницею досудового слідства", - заявила адвокат.

За словами Теличенко, оприлюднена постанова, а саме - постанова про порушення кримінальної справи, прийняття її до свого провадження та об'єднання справ в одне провадження - це процесуальний документ, який дає початок досудовому слідству.

Вона зазначила, що Кримінально-процесуальний кодекс "регулює порядок вручення постанови про порушення кримінальної справи - і цей порядок не передбачає відібрання підписки про нерозголошення таємниці досудового слідства перед врученням постанови, адже така постанова не є сама по собі таємницею".

"Постанова може бути оскаржена зокрема й до суду, дозволу на оприлюднення в суді постанови у прокурора чи слідчого запитувати звичайно ж не треба", - зазначила адвокат.  

"Суд розглядає скаргу у відкритому засіданні, при цьому мусить проаналізувати всі дані, на основі яких порушено кримінальну справу, щоб з'ясувати чи вони є достатніми", - наголосила Теличенко.

Адвокат зазначила, що "фактично, кримінальному переслідуванню підлягає розголошення "даних досудового слідства або дізнання", але ж дані не можуть з'явитися раніше, ніж буде почато слідство чи дізнання, отож говорити про наявність таких даних у постанові про порушення кримінальної справи не можна".

"Мене щиро дивує зацікавлення Генпрокуратурою обставинами появи вказаної постанови на сайті "Української правди", - заявила вона.

"Адже поява в різних ЗМІ інформації про очні ставки, в яких брали участь Володимир Литвин, Микола Джига та інші, навіть раніше, ніж потерпілі дістали можливість вивчати матеріали справи, не була розцінена як розголошення даних досудового слідства", - сказала Теличенко.

"А ще, реакція Генпрокуратури на появу постанови - не що інше як чергове свідчення того, що принцип верховенства права ніколи не лежав в основі кримінального процесуального права в нашій державі", - вважає вона.

За словами адвоката, "повага до права на захист у кримінальному процесі, до прав потерпілих від злочину, до прав затриманих правоохоронними органами - цієї поваги ніколи не навчали у вишах ані майбутніх міліціонерів, ні слідчих, ні прокурорів, ні суддів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування