Мороз каже, що КС тепер може скасувати Конституцію 1996 року

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 13:46

Екс-спікер Олександр Мороз вважає, що з рішення Конституційного Суду щодо скасування політреформи випливає, що вибори депутатів мають відбутися восени 2011 року.

Про це Мороз сказав УНІАН.

За його словами, це випливає з того, що, відповідно до Конституції 1996 року, парламент обирається лише на 4 роки, а восени для Верховної Ради VI скликання спливає даний термін.

Мороз наголосив, що у зв'язку з рішенням Конституційного Суду багато питань також виникає щодо організації роботи Верховної Ради, оскільки виходить, що втратили чинність норми Конституції про формування у парламенті коаліції депутатських фракцій.

За його словами, нинішнє рішення КС призведе до того, що Україна рухатиметься "в бік проти демократії".

"Адже форма державного правління впливає на рівень добробуту, на захист прав і свобод людей, а ми йдемо в протилежний бік", - він.

Мороз наголосив, що, ухваливши рішення про скасування політреформи, КС "перевищив свої повноваження". "І це - поза всяким сумнівом", - додав він.

"Сьогодні Конституційний Суд прийняв, на моє глибоке переконання, неправомірне рішення", - наголосив Мороз.

При цьому колишній спікер додав, що "КС не мав розглядати текст Конституції".

За його словами, якщо чинити за нинішньою логікою КС, то тоді цей конституційний орган має всі підстави скасувати Конституцію 1996 року, оскільки її також ухвалювали з порушенням процедури, яка діяла на той час.

Мороз нагадав про багаторазове переголосування низки статей при ухваленні Основного Закону у 1996 році.

"Я ж не буду зараз вести мову про те, що деякі статті Конституції України для того, щоб були прийняті, голосувалися по 17-27 разів", - сказав він.

Мороз також наголосив, що президент Віктор Янукович, народні депутати обиралися "під ті повноваження, які були визначені чинною Конституцією" до нинішнього рішення КС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування