Британський міністр: "Ми стурбовані станом демократії та прав людини в Україні"

Середа, 13 жовтня 2010, 09:33


У Великобританії, як і в усій Європі, стурбовані ситуацією в Україні у царині прав людини та демократії.

Про це заявив міністр британського уряду у справах Європи Девід Лідінгтон у інтерв'ю українській службі "Бі-Бі-Сі" напередодні свого візиту до України.

Він, зокрема, зазначив, що стурбований "станом справ з деякими моментами, які стосуються прав людини та демократії в Україні".

"І я хотів би дізнатися від українських лідерів, чому вони часом вдаються до певних кроків. Деякі останні події викликали певне занепокоєння, і не лише в Сполученому Королівстві", - сказав Лідінгтон.

"Ми стурбовані, і якщо Ви подивитеся на нещодавню резолюцію, що її ухвалила Парламентська Асамблея Ради Європи, то зможете побачити, що це занепокоєння поділяють країни цілого Європейського Союзу", - сказав британський міністр.

"І всі вони є друзями України! Але вони висловлюють стурбованість, хоча вони не налаштовані неприязно до України. Сполучене Королівство, так точно!", - запевнив він

Лідінгтон наголосив: "Ми хочемо бути гарними справжніми друзями України. Ми хочемо поглиблювати наші взаємини, але існує певна стурбованість щодо питань стану демократії та прав, які гарантуються українською Конституцією, і ми маємо про це поговорити".

"Ми прагнемо, щоб Україна продовжувала поглиблювати свої стосунки зі Сполученим Королівством та Європейським Союзом в цілому. Ми хочемо, аби спостерігався прогрес у плані підписання всеохоплючої угоди про зону вільної торгівлі, а також щоб була підписана Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом", - сказав також він.

"Британія також цілком віддана справі поглиблення співпраці в рамках програми "Східного партнерства", і щоб цей проект розвивався й надалі", - зазначив Лідінгтон.

Говорячи про переговори між Україною та ЄС щодо підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі, він зазначив: "Не думаю, що ми тут можемо зійтися на якійсь конкретній даті".

"Хотілося б бачити, аби обидві ці угоди - про асоціацію та про створення зони вільної торгiвлі - були готові якомога швидше. Для цього потрібний значний поступ у проведенні економічних та політичних реформ всередині самої України. Я хотів би, аби ми пришвидшили поступ до угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, але це не те, що перебуває в руках уряду у Лондоні", - сказав британський міністр.

А на запитання щодо можливості безвізового режиму з країнами ЄС для українців Лідінгтон нагадав, що Сполучене Королівство не є частиною Шенгенської угоди, і це - питання до переговорів країн Шенгенської угоди та України.

"Ми зі свого боку бажаємо Україні максимальних успіхів у її намірах поглибити стосунки з Євросоюзом. Ми виступаємо за європейське майбутнє України. Але політична, а також економічна реформа є невід'ємними частинами цього процесу", - сказав британський міністр.

"Українська правда"