Захід може не зрозуміти скасування політреформи

Понеділок, 4 жовтня 2010, 10:40
Нічого недемократичного в редакції Конституції 2004 року не було.

Про це заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт, повідомляє "Газета по-київські".

"Було дивно дізнатися, що Конституцію визнали недійсною після того, як вона була Основним законом протягом шести років (і якої дотримувався сам Конституційний Суд). Це незвичайно", - сказав він.

"Відповідно до європейської практики, масштаб подібного роду контролю КС зазвичай досить обмежений", - зазначив секретар Венеціанської комісії.

Видання також зазначає, що зміни до Основного закону України будуть обговорюватися на пленарній сесії Венеціанської комісії, яка відбудеться 15-16 жовтня.

Крім того, екс-посол США Стівен Пайфер заявив, що рішення суду буде мати негативний вплив на сприйняття української демократії на Заході.

"Не будучи фахівцем з конституційного права, я не можу дискутувати про особливості рішення КС від 1 жовтня. Але припущу, що рішення суду буде мати негативний вплив на сприйняття України та української демократії на Заході", - сказав він.

"У грудні 2004 року Верховна Рада більшістю голосів проголосувала за поправки до Конституції. Зміни призвели до більшої збалансованості повноважень між Радою і виконавчою владою", - заявив дипломат.

"Тепер, через шість років після введення цих поправок, суд, по суті, говорить: "це була помилка", - зазначив Пайфер.

За його словами, "після цього суду не варто дивуватися тому, що спостерігачі ставлять питання, чи ґрунтувалося це рішення на Конституції або воно обумовлено поточною політичною ситуацією, в якій лідер Партії регіонів - президент".

"Після декількох місяців безперервних повідомлень про тиск влади на українські ЗМІ та надмірної активності СБУ рішення суду тільки закріпить думку, яка зростає на Заході, що українська демократія рухається в неправильному напрямку", - зазначив екс-посол.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування