ПАРЄ цього тижня засудить насильство у харківському парку?

Понеділок, 4 жовтня 2010, 11:25

Скандальне будівництво дороги через харківський парк Горького цього тижня стоятиме на порядку денному ПАРЄ.

Очікується, що депутати внесуть цей пункт до резолюції про виконання Україною своїх зобов'язань перед Радою Європи, повідомляє Deutsche Welle.

За словами співголови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, у пояснювальній записці до резолюції є пункт, що стосується чисельних порушень у Харкові під час скандального будівництва дороги через парк імені Горького.

"У записці перелічуються порушення, на які скаржилися численні організації та журналісти, а це - незаконне знищення понад двох тисяч дерев, насильство проти учасників акції протесту, затримання кількох десятків людей", - сказав він.

"Також згадується рішення міжнародної організації "Amnesty International", яка визнала в'язнями совісті двох захисників парку, яких арештували за рішенням суду. З точки зору депутатів ПАРЄ коректно було б розглянуто ці питання як симптоматичні в контексті загального демократичного стану в Україні", - додав Захаров.

Водночас через скандальне будівництво дороги до губернатора та виконуючого обов'язки мера Харкова свого часу звертався комісар з прав людини Ради Європи Томас Хаммерберг.

За словами Захарова, Хаммерберг дає більш різку оцінку дій харківської влади. На думку комісара Ради Європи, випадки насильства проти людей мають стати предметом незалежного та двостороннього розслідування.

Хаммерберг також попередив харківську владу, що має намір розглянути питання скандального будівництва дороги в контексті його постійного діалогу з органами влади України стосовно дотримання прав людини.

Захаров заявив, що громадськості так і невідомо, що відповіли чиновники комісару Ради Європи.

"Узагалі вважаю таку ситуацію ненормальною, коли такі люди як патріарх Варфоломій (який закликав місцеву владу зберігати зелені зони) або комісар з прав людини Ради Європи пишуть листи до мерії, а ми про це випадково дізнаємося з їхній офіційних сайтів у перекладі окремих фізичних осіб або недержавних організацій", - сказав він.

"Тим часом "батьки міста" фактично не повідомляють про це ані журналістів, ані громадськість. Що вони відповідають та чи відповідають взагалі, залишається лише гадати", - додав Захаров.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування