Литвин пояснив, навіщо більшість підписала угоду

Понеділок, 4 жовтня 2010, 18:37
Угода про сформування парламентської більшості підписана заради збереження конструктивного потенціалу і співпраці.

Про це заявив спікер Володимир Литвин, повідомляє його прес-служба.

За його словами, у зв`язку із рішенням Конституційного Суду склалися "нові конституційні реалії", які не передбачають формування коаліції у Верховній Раді.

Литвин зазначив, що підписана трьома політичними силами угода фіксує, що "вони забезпечать виконання коаліційної угоди, яка була укладена у свій час".

У документі, уточнив він, "чітко зафіксовано, що ці фракції будуть дотримуватися спільної відповідальності за прийняття необхідних країні рішень, за їх реалізацію, особливо з огляду на те, що треба приймати дуже складні, але вкрай необхідні країні документи".

Угода передбачає, що фракції, які сформували парламентську більшість, проводитимуть консультації спільно з главою держави і урядом у питаннях кадрової політики і кадрової роботи.

У документі також зафіксовано домовленість фракцій про оперативне напрацювання проекту змін до Конституції щодо термінів функціонування Верховної Ради і місцевих органів влади.

"Парламент, обраний у вересні 2007 року, працює п`ять років, оскільки закон не має зворотної сили, і наступні вибори до Верховної Ради відбудуться у жовтні 2012 року", - сказав керівник парламенту.

"Це потрібно, аби зняти різного роду розмови, інсинуації і чутки, що Верховна Рада продовжить собі повноваження до 2015 року", - заявив Литвин.

Таким чином, зауважив він, органи місцевої влади, депутати всіх рівнів обиратимуться на 5 років, але вже з наступної каденції, а місцеві голови і депутати місцевих рад, які обиратимуться 31 жовтня, працюватимуть чотири роки, "оскільки закон не може мати зворотної сили".

При цьому Литвин нагадав, що для набуття чинності змін до Основного закону потрібно термін у дві сесії.

За його словами, у цьому законопроекті також пропонується зафіксувати, що вибори президента відбудуться у березні 2015 року.

Литвин повідомив, що угода відкрита для підписання депутатами і депутатськими групами, оскільки скасовано імперативний мандат.

При цьому він зауважив, що створення депутатських груп може "до певної міри ускладнити роботу, оскільки треба буде домовлятися зі значно більшою кількістю політичних гравців у Верховній Раді".

"Але я переконаний, що все у нас відбуватиметься так, як того вимагають Конституція і регламент, зміни до якого ми приймемо на цьому пленарному тижні", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News