Українці у ПАРЄ "ніяких реляцій щодо стабільності влади" не чують

Вівторок, 5 жовтня 2010, 08:59


5 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи справді може ухвалити жорстку резолюцію щодо функціонування демократичних інститутів в Україні.

Про це розповіла депутат від НУНС, член української делегації у ПАРЄ Ольга Герасим'юк у інтерв'ю Радіо "Свобода".

"Зараз ця резолюція ще обговорюється, до неї вносяться поправки. Але вже зараз можу сказати: все, що обговорюється, дуже жорстко сформульовано", - сказала вона напередодні засідання, на якому заслухають звіт про стан демократії в Україні.

"Ніяких реляцій щодо стабільності влади я не чую. Говорять про небезпеку відкату від демократичного шляху. Висловлюють занепокоєння щодо свободи слова, свободи зібрань, говорять про необхідність позбутися конфлікту інтересів у призначеннях чиновників", - зазначила Герасим'юк.

"У принципі, резолюція завжди звучить дуже делікатно, як і належить бути міжнародному документу. Але застереження дуже серйозні. Окрім того, потрібно сказати, що наразі зовсім не йдеться про зняття моніторингу з України, оскільки це неможливо", - наголосила вона.

За словами Герасим'юк, у проекті резолюції є окремий розділ, який стосується діяльності ЗМІ в Україні.

"Це такий достатньо об'ємний та переконливий абзац, який спирається на достовірні повідомлення, зібрані з медіа, недержавних організацій, свідчень усіх, хто звернувся до ПАРЄ. Питання позбавлення ліцензій двох каналів тут теж серйозно обговорюється", - сказала вона.

На запитання, як у ПАРЄ оцінюють рішення Конституційного Суду України щодо повернення до Конституції 1996 року, Герасим'юк відповіла:

"Це рішення викликало цілу бурю емоцій, дискусій та обговорень. Ймовірно, що перш ніж дати оцінку, вони будуть вимагати надіслати це рішення на експертизу Венеціанської комісії. Всі усвідомлюють, що країна змінилася в одну ніч. І щоб дати оцінку, яку собі може дозволити ПАРЄ, для них обов'язково потрібне рішення Венеціанської комісії".

Раніше "Українська правда" повідомляла, що ПАРЄ у вівторок може ухвалити одну з найжорсткіших резолюцій стосовно функціонування в Україні демінститутів, - але її намагалися пом'якшити..

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...