У ПАРЄ вважають, що висновок про Україну ще "надто м'який"

Середа, 6 жовтня 2010, 10:24


Одна з авторів звіту щодо стану демократії в Україні від доповідачів Моніторингового комітету ПАРЄ Ренате Вольвенд вважає резолюцію ПАРЄ щодо України недостатньо жорсткою.

Така думка звучить у її інтерв'ю "Deutsche Welle", даному у вівторок.

Вольвенд здивувалася  тим, що в Україні звіт щодо функціонування демократичних інституцій в Україні вважають жорстким: "Я трохи здивована цим, оскільки мої колеги-однопартійці навпаки вважають його занадто м'яким".

"Є настільки багато скарг, особливо тих, що стосуються свободи слова і медіа. Є і побоювання щодо того, чи виконуватиме Україна взяті на себе зобов'язання, які були підтвердженні паном президентом Януковичем під час його виступу у ПАРЄ у квітні і які мають бути виконанні до початку головування України у ПАРЄ у травні 2011 року", - сказала вона.

"Але жоден з цих пунктів досі не був виконаний. Ми це критикуємо - і в цьому, мабуть, і є жорсткість", - додала Вольвенд.

На її погляд, "в Україні зараз все контролюється".

"Немає відчуття свободи, коли можна вільно критикувати, якщо щось тобі не подобається, бо за рогом вже за тобою хтось стежить. Все перевіряється і реєструється. І людям просто обмежують їхні свободи", - констатує Вольвенд.

Вона також не погодилася, що Конституція зразка 1996 року - одна з найкращих. "Я з такою думкою не згідна. Часи змінилися, сталося багато змін".

"Очевидно, що це рішення суду (КС від 1 жовтня) - якийсь план, поданий згори. Я би не погодилася з тим, що це крок уперед для України. Але я не поспішатиму з висновками, доки не порівняю всіх деталей", - сказала Вольвенд.

"Настрій у ПАРЄ такий, щоби попросити Венеціанську комісію представити їхнє бачення цього. Тому поки я можу подавати лише особисту думку, яка полягає в тому, що влада президента Януковича тепер лише посилюється", - додала вона

Вольвенд також не погодилася, що нову владну модель України можна порівняти з білоруською: "Я трошки шокована тим, що Білорусь порівнюють з Україною. Дякувати Богові, Україні ще далеко до Білорусі".

"З особистого досвіду скажу, що керівництво України відкрито до критики, але лише тоді, коли з ними про це говориш. Тобто, можновладці уважно тебе слухають, ніби все сприймають і навіть погоджуються з деякими пунктами, обіцяючи щось змінити. Але щойно ми від'їжджаємо - про все це забувають", - сказала вона.

"Як доводить щоденна практика - дії нівелюють усі добрі наміри. Вони ніби й хочуть, але забувають", - додала Вольвенд.

Вона наголосила, що в ПАРЄ готові допомагати і консультувати українське керівництво на різних рівнях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування