Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Колесніков поставив більшості "dead-line" по податкових правилах

Середа, 6 жовтня 2010, 12:41


Віце-прем'єр Борис Колесніков поставив перед депутатами більшості завдання ухвалити Податковий кодекс у цілому до 4 листопада.

Про це пише газета "Комерсант-Україна", зазначаючи, що голосування в першому читанні по законопроекту очікується в парламенті у четвер, 7 жовтня.

У вівторок, 5 жовтня, комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики під керівництвом Віталія Хомутинніка (Партія регіонів) рекомендував ухвалити у першому читанні проект Податкового кодексу, розроблений Кабміном.

Комітет відхилив альтернативний кодекс Миколи Катеринчука (НУНС) як такий, що потребує доопрацювання, оскільки основа проекту була розроблена в 2007 році. Цей проект навіть не обговорювався - автор тільки встиг розкритикувати урядовий проект і похвалити свою версію реформи за інноваційну модель розвитку економіки.

Представники асоціацій і бізнесу не змогли висловити зауважень до урядового проекту Податкового кодексу, тому що члени комітету поспішали на вечірнє засідання Верховної Ради (засідання комітету тривало півтори години).

Екс-голова комітету Сергій Терьохін (БЮТ) указав на відсутність у проекті кодексу статусу Державної податкової адміністрації та наявність 162 норм непрямої дії: наприклад, податкова база й навантаження будуть визначатися рішеннями уряду.

Не погодився Терьохін і з розкриттям банківської таємниці при оподатковуванні депозитів.

Члени комітету підготували 24 зауваження до другого читання проекту кодексу.

Зокрема, депутати рекомендують виключити "перевагу контролюючих органів над платниками" і право податківців перевіряти трудове законодавство; увести відповідальність за необґрунтовану відмову в прийнятті податкової декларації; установити порядок проведення перевірок для великих платників; скоротити перелік критеріїв для автоматичного відшкодування ПДВ; не допустити порушення банківської таємниці.

З огляду на наявність зауважень, голова підкомітету з питань оподатковування суб'єктів ринку небанківських фінустанов Дмитро Святаш (Партія регіонів) запропонував відкласти набуття кодексом чинності на рік - до 1 січня 2012 року.

Терьохін також попередив, що якщо документ набуде чинності з 1 січня 2011 року, то він може бути оскаржений у Конституційному Суді.

Він наголосив, що за законодавством податкові зміни мають прийматися максимум за 6 місяців до нового бюджетного року, а всі фіскальні поправки, прийняті після 15 липня, набувають чинності через бюджетний рік. "Якщо ми таке рішення не приймемо, я не буду брати участь у обговоренні кодексу", - заявив Терьохін.

Пропозицію про зміну строку підтримали лише Дмитро Святаш, Микола Катеринчук, Сергій Терьохін і Таріел Васадзе (БЮТ).

Хомутиннік зазначив, що питання перенесення строків буде розглядатися в сесійній залі.

"У першому читанні проголосуємо, а далі будемо працювати - може, два тижні, півроку, рік", - сказав голова підкомітету з питань акцизного збору Олександр Васильєв (ПР).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування