Адвокат вдови Гонгадзе оскаржила "відмазування" Кучми і Литвина

Середа, 6 жовтня 2010, 15:46

Представник Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко оскаржила постанови Генпрокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи щодо Леоніда Кучми та Володимира Литвина за відсутністю в їхніх діях складу злочину.

Про це вона повідомила "Українській правді".

Також Теличенко оскаржила аналогічну постанову щодо Леоніда Деркача, Едуарда Фере та Миколи Мельниченка.

На запитання про суть скарг, Теличенко пояснила, що "сьогодні немає сумнівів у тому, що в так званих записах Мельниченка є справжні розмови, які мали місце в кабінеті президента України, адже окремі учасники розмов впізнали себе і підтвердили факт, що такі розмови справді мали місце".

"Слідство вірить показам Пукача про те, що він дістав замовлення вбити журналіста Гонгадзе від тодішнього міністра внутрішніх справ Кравченка, тож чому слідство не вірить його показам, де йдеться про те, що Кравченко нібито узгоджував свої дії з вищим керівництвом, про обізнаність низки осіб щодо злочину", - сказала вона.

"Крім того, в "записах Мельниченка" є вказівка вчинити злочинні дії щодо Подольського та доповідь Кравченка Кучмі про "виховні заходи" щодо опозиціонера. Слідство чомусь категорично цього не помітило і зробило передчасно та необґрунтовано висновок про відсутність складу злочину в діях високопосадовців та Мельниченка", - додала Теличенко.

За її словами, скарги розглядатиме суддя Печерського районного суду в місті Києві Лариса Цокол.

Це та сама суддя, під головуванням якої 27 лютого 2004 року Печерський районний суд Києва скасував постанову Управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ щодо Пукача про порушення відносно нього кримінальної, що, на думку тодішнього генпрокурора Геннадія Васильєва, заблокувало подальше її розслідування.

Згодом, у 2005 році Верховний суд визнав рішення Печерського суду незаконним та скасував його.

Розгляд скарг призначено на 16 та 17 години 7 жовтня в приміщенні Печерського районного суду на Хрещатику.

Як відомо, раніше Теличенко оскаржила до Печерського суду постанову слідчого про закриття справи щодо Олексія Пукача.

За її словами, її обурило те, що формулу обвинувачення Пукача у 2010 році звужено порівнюючи до того, що йому було інкриміновано у березні 2006 року.

Раніше у ГПУ заявили, що слідством встановлено, що замовником убивства Гонгадзе був Кравченко.

Слідчий Генпрокуратури в справі Гонгадзе виніс постанову про відмову в порушенні справи проти Кучми і Литвина.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування