Януковичу в Парижі доведеться червоніти?

Четвер, 7 жовтня 2010, 09:25


Президент Віктор Янукович відбуває в четвер до Франції з дводенним офіційним візитом.

На сайті президента України на 9:25 четверга немає анонсу цього візиту та плану заходів впродовж нього.

Однак заступниця глави адміністрації президента Ганна Герман розповіла Радіо "Свобода", що Янукович, окрім зустрічі зі своїм французьким колегою, матиме розмову з прем'єр-міністром та головою парламенту Франції.

Сторони підпишуть низку двосторонніх документів, серед яких дорожня карта україно-французьких відносин та урядова угода щодо цивільного захисту населення.

Також Герман розповіла, які питання президент України обговорюватиме під час візиту до Франції.

"Питання євроінтеграції України, питання підтримки Францією євроінтеграційних намагань та кроків України, ставлення України до ідеї Саркозі, Меркель та Медведєва про створення спільного економічного простору на обширі від Європейського Союзу до Росії, яке ставлення України до цієї ідеї", - сказала вона.

Між тим, екс-глава секретаріату президента України Олег Рибачук каже, що французький бізнес цікавить позиція українського президента щодо компанії "Arcelor Mittal Кривий Ріг", яка є одним з найбільших українських інвесторів.

Посилаючись на власні джерела у Парижі, він повідомляє, що це питання також буде порушено.

Напередодні представники гірничого-металургійного комбінату заявили, що Україна хоче повернути це підприємство у державну власність. "Arcelor" була найбільшою французькою металургійною компанією, пізніше її купив світовий сталеливарний гігант "Mittal Still".

"Питання, яке обов'язково буде стояти на порядку денному - про найбільшого інвестора в Україні Arcelor Mittal", - сказав Рибачук.

"Напередодні візиту Януковича до Парижа за поданням заступника генерального прокурора пішла справа, яка може призвести теоретично до реприватизації "Криворіжсталі". Тобто на найбільшого інвестора було зроблено декілька атак із державних джерел", - заявив він.

На думку Рибачука, Януковичу буде за що червоніти у Парижі.

Напередодні "Європейська бізнес асоціація" заявила про погіршення інвестиційного клімату в Україні. А французькі політологи, зокрема з Інституту східних мов та Центру міжнародних досліджень, розкритикували українську владу за згортання демократичних процесів.

Янукович відвідає Париж на посаді глави держави уперше. Президент Франції Ніколя Саркозі запросив його в гості одразу після інавгурації.

Франція вважається скептиком щодо вступу України в ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування