Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Борг уряду з відшкодування ПДВ перевищує заявлене

Четвер, 7 жовтня 2010, 11:28


Борг уряду з відшкодування ПДВ значно перевищує заявлені 3 млрд грн, прострочені понад два місяці.

Загальна сума ПДВ, підтверджена перевірками, на початок жовтня становила 9,1 млрд грн, а перевіряються ще 10 млрд грн., пише "Комерсант-Україна".

Заборгованість із відшкодування ПДВ до 1 жовтня скоротилася з 60 млрд грн до 3 млрд грн.

Реклама:

Про зниження заборгованості заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з головою МВФ Домініком Стросс-Каном минулої п'ятниці. "Ми сповнені рішучості до нового року прийти з нульовою заборгованістю з ПДВ", - сказав Азаров.

У Мінфіні газеті пояснили, як з'явилася заборгованість у розмірі 58,4 млрд грн (на момент призначення уряду 11 березня): 34 млрд грн - це сума, не відшкодована на рахунки платників у банках (перевірена й підтверджена податківцями), 2,9 млрд грн - кошти, які фігурують у судах і кримінальних справах, 2,5 млрд грн - переплати платників і 19 млрд грн - залишки негативного значення ПДВ у деклараціях.

Через відсутність у держбюджеті коштів для повернення ПДВ уряд до мінімуму скоротив щомісячне відшкодування - у січні-липні середній обсяг склав 1,4 млрд грн. Одночасно готувався випуск ПДВ-облігацій.

ВІДЕО ДНЯ

За словами заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко, на 1 вересня загальний борг із відшкодування ПДВ становив 44,8 млрд грн.

Підприємствам минулого місяця відшкодовано 20 млрд грн: 16,2 млрд грн - у вигляді облігацій і 3,8 млрд грн - безготівковим платежем.

"Більш ніж на 1 млрд грн ми збільшили відшкодування у вересні "живими" коштами", - повідомив голова Державної податкової адміністрації (ПДАУ) Олександр Папаїка.

Єфименко уточнила, що близько 2 млрд грн у вересні визнані безпідставно заявленими (за 9 місяців - 8,86 млрд грн), а в рахунок майбутніх платежів перейшли 11-11,5 млрд грн. Невідома доля близько 8,5 млрд грн.

При виплаті підприємствам у вересні 3,8 млрд грн сума боргу з відшкодування ПДВ із простроченням понад 60 днів зменшилася за місяць на 7 млрд грн - з 10 млрд грн до 2,9 млрд грн. Але реальна сума зобов'язань перед бізнесом значно більша. Вона включає суми, які перебувають у перевірках, і весь підтверджений, але не відшкодований обсяг ПДВ.

За даними департаменту контролю за відшкодуванням ПДВ ДПАУ, до 1 жовтня підтверджено, але не відшкодовано 9,12 млрд грн. А Папаїка заявив, що перевіряються 10 млрд грн: "Це поточна, як кажуть, робоча заборгованість", - сказав він.

На запитання, чи означає це, що загальний борг перевищує заявлені 3 млрд грн, глава ДПАУ відрізав: "Не задавайте мені провокаційних питань і не ловіть мене на цифрах, на нашому сайті ми покажемо всю звітність!".

Експерти, опитані виданням, вважають, що звіт Кабміну про скорочення боргу - гра з цифрами. Вони вважають, що Кабмін не зможе виконати свою обіцянку "обнулити" борги з ПДВ до кінця року, а відшкодування так само буде інструментом виконання бюджету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...