Експерти сумніваються, що владу саджатимуть за цензуру

Четвер, 7 жовтня 2010, 12:46


Юрист Інституту медіа-права Ігор Розкладай не вірить, що кримінальну відповідальність за цензуру часто застосовуватимуть до представників влади чи власників медіа-ресурсів.

"Мені слабко віриться, що органи внутрішніх справ готові судити когось саме по цій статті й братися за такі справи", - сказав він "Німецькій хвилі", коментуючи голосування у Верховній Раді щодо введення кримінальної відповідальності за цензуру.

"Хоча суто формально це добра норма, і, можливо, вона дещо призупинить втручання власників каналів", - додав Розкладай.

Юрист вітає такі ініціативи, однак вважає, що парламентарі підтримують їх лише для того, щоб Захід не критикував українську владу за утиски свободи слова.

Водночас, Розкладай сподівається, що норма про кримінальну відповідальність за цензуру зробить трохи стриманішою Нацкомісію України з питань захисту суспільної моралі.

За словами юриста, в українському кримінальному кодексі вже є стаття щодо перешкоджання діяльності журналістів, проте застосовують її в судовій практиці вкрай рідко.

Здебільшого правоохоронці перекваліфіковують злочин проти журналістів на адміністративне правопорушення чи хуліганство.

Запровадження інституту спецпредставника з питань свободи слова у підпорядкуванні Уповноваженого Верховної Ради з прав людини експерт схвалює. Однак він застерігає, аби посада не була лише формальною, а робота призначеної людини - суто бюрократичною.

У середу, 6 жовтня, 257 депутатів Верховної Ради проголосували за внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення гарантій свободи слова, автором яких є депутат від БЮТ Олена Кондратюк  Вони, зокрема, передбачають кримінальну відповідальність за цензуру.

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова й інформації Андрій Шевченко (БЮТ), коментуючи це газеті "Комерсант-Україна", зазначив:

"Зараз у Кримінальному Ккодексі є маленька глава про перешкоджання професійній діяльності журналіста, але в ній практично немає конкретики. Закон допоможе визначити, що таке цензура, і показати владі: якщо ти втручаєшся в діяльність журналіста - ти злочинець".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News